Prognoza za decembar – stižu jutarnji mrazevi

Nova vremenska prognoza pokazuj da će sutra doći do premeštanja hladnog fronta preko Srbije koji će pratiti jače padavine, jak vetar i osetno zahlađenje.

Izvor: B92, Novosti
Podeli
Shutterstock/Alex Linch
Shutterstock/Alex Linch

Sledeće nedelje biće veoma promenljivo, uz moguć sneg južnije od Save i Dunava, a u sredu će otopliti.

Kako najavljuje profesor geografije Marko Čubrilo, prema vikendu ponovo je moguće hladnije vreme uz moguć sneg i u nizijama.

Danas će se preko središnje Evrope ka severnoj Italiji premeštati nov, hladan, front jakog ciklona sa centrom nad Francuskom, taj hladan fornt će posle podne i uveče usloviti dalje jačanje Đenevskog ciklona koji će svoj topao fronta preko regiona premeštati u toku noći ka nedelji.

Na zapadu svežije i kišovito. Tokom dana sa premeštanjem hladnog fronta jače pogoršanje uz kišu, oktretanje vetra na severozapadni smer i zahlađenje. Ponegde u zoni fronta na kratko može biti jake kiše u olujnog vetra, a nije nemoguća ni pojava grmljavine, posebno tamo gde bude relativno toplo. Na planinama preko 800 metara nadmorske visine u noći ka ponedeljku kiša će brzo preći u sneg. Dnevni maksimum od oko +5 na zapadu do oko +17 na istoku regiona, najavio je Čubrilo.

Foto: Shutterstok/Nebojsa Markovic
Foto: Shutterstok/Nebojsa Markovic

Krajem naredne nedelje stiže sneg u Srbiju

Vremenska prognoza za sledeću nedelju

Čubrilo ističe da će početkom sledeće nedelje biti vetrovito i osetno hladnije. Nad severnim predelima uglavnom suvo, samo ponegde uz nalet prolazne kiše ili snega. Južnije od Save i Dunava više padavina tako da se u predelima preko 700 metara nadmorske visine očekuje preko 5 cm snega, dok bi ga moglo biti i niže od toga, ali ne preko 2-3 cm. Duvaće umeren i jak severozapadni vetar. Jutarnji minimum od -5 do +1 stepen Celzijusa, a devni maksimum od +2 do +6 stepeni Celzijusa.

Vreme u decembru

Sredinom sledeće nedelje prolazno ali osetnije otopljenje uz suvo vreme i maksimume i do oko +13 stepeni Celzijusa ponegde tako da će se sav eventualan snežni pokrivač ispod 800 metara nadmorske visine otopiti.

Počeće ponovo južni vetar. Oko 2. decembra se računa na premeštanje novog, hladnog, fronta uz naoblačenje, padavine i zahlađenje i sneg će ponovo biti moguć i ispod 300 metara nadmorske visine, te ga može biti i u nizijama.

Posle 3. decembra ponovo jutarnji mrazevi, a dnevni maksimumi od +1 do +5 stepeni Celzijusa.

Posle 6.12. trenutno oba operativna proračuna (GFS i ECMWF uz podršku kontrolnih, posebno kod ECMWF-a) imaju signal za građenje Skandinavskog anticiklona što bi ka nama moglo pokrenuti vrlo hladan vazduh iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu