Tačijev savetnik: "Evropa je nesposobna"

Bivši savetnik predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija, Ardijan Arifi, kaže da je sastanak Miroslava Lajčaka i Aljbina Kurtija bio pokušaj da se održi dijalog.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

On je naveo da je sastanak predstavnika EU i premijera tzv. Kosova dogodio u periodu u kom je dijalog kao proces dostigao kritičnu tačku i da ne ide napred.

"Ako dijaloga neće biti, onda je suprotno od dijaloga dalje zatezanje situacije, destabilizacija situacije, što je loše i za Kosovo, i za region i za međunarodnu zajednicu. Za Kosovo je i 'status kvo' loš, jer mi nismo ti koji nismo završili međunarodnu konsolidaciju državnosti", rekao je Arifaj u emisiji Specijalno izdanje Klana Kosova.

On dalje kaže da su, na osnovu čitanja opštih dešavanja, strane daleko od konačnog dogovora i da je to pod uticajem drugih međunarodnih dešavanja. Prema njegovim rečima, Evropa je bukvalno nesposobna da se bavi temama kao što je dijalog Kosova i Srbije, za koji je potrebna posvećenost cele međunarodne zajednice.

"Sve nade su, kao i uvek, u Americi, to pokazuje istorija, kraće, dalje, bez direktnog i intenzivnog i dinamičnog zalaganja Sjedinjenih Država, stvari nisu krenule napred, na Balkanu, ne samo na Kosovu", rekao je Arifi.

Arifi je prokomentarisao i susret, prema njegovim rečima, Kurtija i Lajčaka, pokazujući da on ima dva značenja.

"Može da ima dva značenja, jedno je toliko dobro da ne treba mnogo da pričaju, ali dogovorili su se 20 minuta ili je posao toliko loš da nemaju o čemu da pričaju", kazao je nekadašnji Tačijev savetnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu