Blinken pisao ministru spoljnih poslova Srbije

Beograd -- Državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je pismo ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Graeme Jennings / POOL
EPA-EFE/ Graeme Jennings / POOL

U pismu je američki zvaničnik poručio da su SAD posvećene jačanju političke, ekonomske i bezbednosne saradnje, navodeći da je nezamenljiva uloga Srbije u promovisanju stabilnosti i prosperiteta u ovom regionu.

"Hvala vam na pismu povodom obeležavanja 140. godišnjice diplomatskih odnosa SAD i Srbije. I ja poštujem ovu važnu prekretnicu u našoj zajedničkoj istoriji. Snažno prijateljstvo izmedje naše dve zemlje iskovano je zajedničkom borbom u dva svetska rata i razvijalo se tokom generacija, kroz meduljudske veze koje su obogatile naša društva", naveo je Blinken u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

On je poručio da Sjedinjene Države stoje uz Srbiju na njenom putu napretka kao moderne, prosperitetne zemlje u srcu Evrope.

"Posvećeni smo još snažnijoj političkoj, ekonomskoj i bezbednosnoj saradnji i saradnji na unapredenju unutrašnjih reformi, negovanju mira i dobrih odnosa sa svim vašim susedima i ostvarivanju vašeg cilja ka članstvu u EU", naveo je Blinken.

On je naglasio da Srbija ima nezamenljivu ulogu u promovisanju stabilnosti i prosperiteta u svom regionu.

U tom smislu, pozdravio je zalaganje Srbije za regionalnu ekonomsku integraciju koja će, uz uključivanje svih, biti od koristi svim gradjanima na Zapadnom Balkanu.

"Danas vidim još svetliju budućnost u saradnji sa Srbijom kao prijateljem i partnerom u jugoistocnoj Evropi, što će doprineti bezbednosti na globalnom nivou. Verujem da će naše zemlje u godinama koje dolaze stvarati sve jače bilateralne odnose", poručio je Blinken.

Na kraju pisma, Blinken je rukom dopisao: "Cenim Vaše napore u jačanju odnosa između naših zemalja – što u velikoj meri podržavam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu