Nema Srba – nema ćirilice i Vukovar rešio problem

Vukovar -- Iako konačni rezultati popisa stanovništva u Hrvatskoj još nisu gotovi, prve objave ukazuju na to da Srbi u Vukovaru više ne čine ni trećinu stanovnika grada.

Izvor: Novosti
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ BalkansCat
Ilustracija: Depositphotos/ BalkansCat

To pi dalje, kako pišu Novosti, moglo da dovede do toga da ćirilica nestane iz Vukovara, jer ustavni zakon propisuje upotrebu ćirilice i postavljanje ćiriličnih tabli u mestima gde su Srbi u većini ili čine minimum trećinu stanovništva.

Po toj osnovi su i Srbi u Vukovaru imali mogućnost da traže postavljanje ćiriličkih tabli, što je izazivalo brojne akcije desnice da to spreče, uključujući i delovanje Gradskog veća i gradonačelnik Ivana Penave koje se svojevremeno oglušilo na zahteve srpske manjine za ćiriličkim tablama i ravnopravnoj upotrebi srpskog jezika i ćirilice u tom gradu.

Da bi prema popisu Srba moglo da bude manje od trećine u Vukovaru moglo se naslutiti i iz predloga potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića, koji je, očekujući pad broja Srba, predložio da ćiriličke table i dalje ostanu u gradu, bez obzira na zakonske odredbe koje to regulišu.

Sada, kada se ne isključuje mogućnost da će popis da pokaže da je Srba manje od trećine u Vukovaru, Milošević smatra da bi bilo korisno da se Srbima omogući da imaju ćiriličke table "u svim delovima Hrvatske u kojoj Srba ima u znatnijem broju".

Ali ako je suditi po desnoj vlasti u gradu, ćirilica bi mogla da nestane iz Vukovara vrlo brzo, već početkom sledeće godine, kada će se znati konačni rezultati popisa.

Mnogi koji su mirno promatrali i odlazak Srba iz Vukovara, zbog stalnih pritisaka koje su imali, smatraju da se tako popisom postiže ono što desnica stalno i traži, a Srbi bi u gradu na Dunavu imali još lošiji status, naveo je dopisnik Novosti iz Hrvatske Jurica Kerbler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu