Upozorenje za SAD: Islamska država bi mogla da napadne

Vašington -- Američka obaveštajna zajednica procenila je da bi takozvana Islamska država u Avganistanu mogla da napadne Sjedinjene Američke Države u narednih šest meseci

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Ilustracija: Depositphotos/zabelin
Foto:Ilustracija: Depositphotos/zabelin

Islamska država to i namerava, rekao je danas visoki zvaničnik Pentagona Kolin Kal.

Izjave podsekretara ministarstva odbrane Kolina Kala najnoviji su podsetnik da bi Avganistan i dalje mogao da predstavlja ozbiljnu pretnju za nacionalnu bezbednost SAD, prenosi Rojters. U svedočenju pred Odborom za oružane snage Senata, Kal je rekao da još nije jasno da li talibani imaju snage da se efikasno bore protiv Islamske države, nakon što su se vojne trupe SAD povukle u avgustu.

SAD su se borile protiv talibana, kao i protiv takozvane Islamske države i Al Kaide, navodi Rojters.

"Naša je procena da su talibani i Islamska država smrtni neprijatelji. Tako da su talibani veoma motivisani da krenu na njih", rekao je Kal.

Kal je procenio da takozvana Islamska država ima "kadar od nekoliko hiljada" boraca.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Amir Kan Mutaki iz nove talibanske vlade rekao je da će oni rešiti pretnju od militanata Islamske države.

Takođe je naveo da Avganistan neće postati baza za napade na druge zemlje.

Kal je sugerisao da Al Kaida u Avganistanu predstavlja složeniji problem, s obzirom na njene veze sa talibanima.

Upravo su te veze pokrenule vojnu intervenciju SAD u Avganistanu 2001. godine nakon napada Al Kaide 11. septembra na Njujork i Vašington, a talibani su skrivali vođe Al Kaide, podseća Rojters.

Kal je istakao da bi Al Kaidi bilo potrebno "godinu ili dve" da obnovi snagu za napade van Avganistana, odnosno na Sjedinjene Države.

Američki zvaničnici upozoravaju da je identifikovanje i ometanje grupa poput Al Kaide i Islamske države izuzetno teško bez ikakvih trupa u zemlji.

Kal je naveo da SAD još nisu imale nikakav sporazum sa zemljama u okruženju Avganistana o smeštanju trupa za borbu protiv terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu