Dokaz ili ne? Famozni snimak; "Sanader i Hernadi skidaju baterije sa telefona" VIDEO

Zagreb -- Snimak iz jednog restorana navodno prikazuje kako Ivo Sanader i Žolt Hernadi vade baterije iz mobilnih telefona i dokaz je za korupcionašku aferu.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA/STR
EPA/STR

Za sam sudski postupak nije bio "krunski dokaz", niti je utvrđeno da su se vadile baterije iz mobilnih, ali je četiri minuta nemog snimka nadzorne kamere, nastalog u oktobru 2009. godine na jednom od sastanaka tadašnjeg premijera Ive Sanadera s čelnikom MOL-a Žoltom Hernadijem, bio jedan kamenčić u mozaiku dokaza.

Ono što se godinama pričalo, kako se korupcijski poslovi dogovaraju u skupim restoranima, u separeima uz birana jela i buteljke čija je vrednost premašivala prosečnu hrvatsku platu, sablažnjavalo je javnost. Nekad monderni restoran u Jurjevskoj, koji je Mario Čerhak otvorio 90-ih nakon povratka iz Nemačke, zatvoren je od 2012. godine. O tome kako je nastao snimak koji je obeležio korupcionašku aferu Ive Sanadera, Čerhak je govorio i u svedočenju na zagrebačkom Županijskom sudu 11. januara 2012. godine.

Zbog upadica u reč sudiji Ivanu Turudiću zaradio je i nekoliko opomena, a Turudić je čak u jednom trenutku njegovo svedočenje ocenio "neugodnim". Bio je izložen i "baražnoj vatri pitanja" Sanaderovog braniteljskog tima o snimku na kojem se vidi da premijer i čelnik MOL-a razmenjuju neke papiriće. Ono što je poenta jeste da se mito nije dogovarao na tom ručku, nego davno pre pa on nije, kako se mislilo, "krunski dokaz", nego samo jedan od kontrolnih činjenica koje je vešto iskoristio USKOK.

Najintrigantnije je bilo zašto je Čerhak sačuvao baš taj snimak od hiljadu drugih i je li upozoravao goste da se snima, na što je odgovorio: "Toliki idiot nisam", pa dodao da njemu nikad "nijedan idiot nije prišao i rekao da se snima. I zato ne znam zašto bih ja bio takav idiot".
Na taj sastanak prvi je došao Robert Ježić, nekadašnji Sanaderov prijatelj, koji je posle kao krunski svedok tužilaštva na sudu ispričao da je pet miliona evra MOL-ova mita uplaćeno na račun njegove švajcarske fabrike.

"Zatim je ušao Sanader pa Hernadi, koji su seli u zaseban deo restorana. Sanader i Ježić su pili jako skupo vino, dok je Hernadi pio čaj, što mi je bilo čudno. U jednom trenutku su mi prišli konobari i kazali da Sanader i Hernadi skidaju baterije s telefona", ispričao je Čerhak. Ali, to se nije nikad potvrdilo. O razlozima susreta i sadržaju razgovora Ježić i Sanader na sudu su izneli različite priče.

Ostalo je sigurno samo to da su tog dana, kako se vidi iz računa do kojih su došli istražitelji USKOK-a, Sanader, Hernadi i Ježić uz ručak pili kvalitetno vino, pa je račun bio oko 6500 kuna. Pritom je jedna buteljka vina koštala oko 4000 kuna. Račune je platio Ježić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu