"Ovo je najopasnija kriza"

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da je današnja kriza najopasnija koju BiH proživljava od Dejtonskog sporazuma.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/Malton Dibra
EPA-EFE/Malton Dibra

Prema njegovim rečima, "otvoreno se preti i već se preduzimaju neki konkrektni koraci kojima bi se destruirale institucije BiH, dakle teško povredio suverenitet Bosne i Hercegovine i otvoreno se prijeti teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine".

"Ja verujem da će institucije Bosne i Hercegovine dati odgovor na sve ove izazove, da će zaštititi suverenitet BiH i teritorijalni integritet. Tu mislim i na međunarodnu zajednicu jer je i ona na neki način institucija BiH jer je sastavni deo Dejtonskog sporazuma i oni ovde imaju svoje obaveze, kako u pogledu civilnog, tako i vojnog aspekta implementacije Dejtonskog mirovnog sporazma", rekao je Džaferović.

"Svi znamo da je to samo jedan korak ka kranjem cilju retrogradnih snaga, a to je podela BiH. U tome nikada neće uspeti. Mnogo jači su u mnogo težim okolnostima atakovali na BiH i nisu uspeli u svojim nakanama. Ovi današnji trebaju nešto da nauče iz istorije. Lekcija iz historije glasi, ko god je atakovao na BiH, na njen suverenitet i integritet, završio je u Hagu i na smetlištu historije. Tako će završtiti i ovi današnji", smatra Džaferović.

Prema njegovim rečima, ovo što vidimo od Milorada Dodika poslednjih dana "je nerazumno, vodi nas u destabilizaciju prilika u BiH, u rušenje Dejtonskog sporazuma".

"Ako isprovocira situaciju koja destabilizuje stanje u BiH i koja ruši Dejtonski mirovni sporazum, onda mora znati da će on biti taj, i oni koji ga podržavaju, koji će pretrpeti najveće štete i da će štete pretrpeti entitet za koji tvrdi da ga predstavlja. Ne bude li Dejtona, BiH opstaje, ona je bila i pre Dejtona, nestaje ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti, i neka dobro povede računa o tome", zaključio je član Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu