EU više nikome ne garantuje članstvo?

Brisel -- EU više ne može da pristane da pruži garancije za buduće članstvo šest balkanskih zemalja kojima je obećano mesto u bloku, objavio je Rojters.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Depositphotos/InkDropCreative
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

Rojters se poziva na četvoro neimenovanih diplomata i interni dokument i tvrdi da EU to radi zbog straha od političkih reakcija država članica.

Zastoj oko deklaracije samita EU i lidera Balkana, 6. oktobra, predstavlja najslabiju tačku strategije EU da uvede Srbiju, tzv. Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju u blok, što se, kako se napominje, podudarilo sa rasplamsavanjem tenzija na administrativnoj liniji Srbije i Kosova.

EU na samitu namerava da ponovi obećanje od pre 18 godina da "daje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", stoji u nacrtu deklaracije samita sa datumom 11. septembar, u koju je britanska agencija imala uvid.

Diplomate navode da su održane najmanje dve runde razgovora koje nisu rezultirale dogovorom.

Države EU ne žele da obelodane svoje stavove, navodi Rojters i dodaje da bogate severne zemlje, kao što su Danska, Francuska i Holandija strahuju da se ne ponovi scenario ubrzanog prijema Rumunije i Bugarske 2007. godine i lošeg upravljanja migracijama radnika iz istočne Evrope u Britaniju, što je, kako se ocenjuje, mnoge Britance okrenulo protiv Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu