Odbijena ponuda KFOR-a

Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Kako navode ovaj predlog su jednoglasno odbili nakon konsultacije sa građanima.

"Naš narod i mi njegovi predstavnici nismo spremni da se saglasimo sa namerom Prištine da nas stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrednost moderne Evrope decenija unazad i koja bi morala da važi i za Srbe na ovim prostorima", navode u saopštenju.

Dodaju da su "zbog jednostrane odluke Prištine“ Srbi već devet dana na protestima u Jarinju i Brnjaku i ostaće koliko god bude potrebno.

"Laž je da nas pogađa nacionalnost onoga ko nam skida tablice, već sama namera da se one skinu. Pa ma koju uniformu taj neko nosio. A prisustvo do zuba naoružanih specijalaca koji prebijaju goloruke Srbe je razlog za masovnost i istrajnost našeg naroda u borbi za pravo na slobodu kretanja", ističe se u saopštenju gradonačelnika četiri srpske opštine sa severa Kosova.

Oni su pozvali Prištinu da vrati stanje na period pre 20. septembra ove godine, da povuče svoje naoružane formacije i kroz dijalog sa Beogradom pronađe odgovarajuće rešenje.

"Sve drugo će samo podgrejati ionako usijanu situaciju koju teškom mukom naši predstavnici drže pod kontrolom, dok sa druge strane se naš narod maltretira od ROSU specijalaca", poručuju gradonačelnici, koji su ovim saopštenjem reagovali na izjavu kosovskog ministra unutrašnjih poslova Đeljalja Svečlje, koji je govorio o ponudi Kfor-a da se Specijalne jedinice povuku, kazavši da su tu ponudu prihvatile kosovske vlasti, ali da su je srpski stanovnici odbili, i da je prema njegovim rečima, ovo odbijanje otkrilo njihovu pravu svrhu, a to je da je politički cilj blokiranje puteva na Jarinju i Brnjaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu