Stiglo upozorenje: Povišena opasnost

Opasnost od izbijanja sukoba na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova i Metohije uvek postoji, ali sada je povećana.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bačena srpska zastava VIDEO

UŽIVO Kfor patrolira naoružan dugim cevima; Autobus sa Srbima na Jarinju?

To je danas izjavio stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

"Situacija je tamo napeta i, zaista, rizik od izbijanja sukoba uvek postoji, ali sada je, jasno, uvećan", rekao je Čižov za TV "Rusija 24".

Prema njegovim rečima, nije čak stvar ni u konkretnom povodu, već u tome što Priština ne želi da ispuni obaveze iz sporazuma koje su potpisali i aktuelna administracija i njeni prethodnici.

Povodom situacije na severu Kosova prethodno se oglasilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je NATO i EU da ubede Prištinu da povuče svoje specijalne snage sa severa Kosova.

"Još jednom ističemo: snage NATO za Kosovo i Misija EU imaju neophodan mandat da spreče bezakonje, pa stoga imaju svu odgovornost za zaštitu civila, obezbeđivanje mira i bezbednosti. Potrebno je izvršiti energičan pritisak na administraciju u Prištini kako bi je primorali da povuče svoje snage bezbednosti sa severa Kosova i spreči da se situacija pretvori u otvoreni sukob", istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu