Kovid-potvrde će biti obavezne; sva pravila su jasno definisana

Zagreb -- Nacionalni Štab civilne zaštite doneo je odluke o uvođenju obaveznih kovid-sertifikata u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/ANTONIO BAT
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Korona u regionu bukti; u Sloveniji najgore, Hrvatska i dalje u crvenom

Novi korona-eksperiment u Hrvatskoj

Kovid-sertifikati ili obavezno testiranje za one koji nisu vakcinisani ili nisu preležali virus biće uvedeni od ovog ponedeljka.

Jedna odluka odnosi se na uvođenje obaveznog testiranja svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, preduzeća koja obavljaju zdravstvenu delatnost i zdravstvenih radnika, druga se odnosi na obavezno testiranje svih zaposlenih u industriji socijalne zaštite, a treća na pacijente, tj. uvođenje posebnih mera bezbednosti institucije, preduzeća koja obavljaju zdravstvenu delatnost i privatni zdravstveni radnici dužni su da postupe prilikom prijema pacijenata.

Zaposleni bez kovid-sertifikata moraju da se testiraju dva puta nedeljno. Oni koji nisu testirani ne smeju da idu na posao. Zdravstveni i socijalni radnici koji nisu vakcinisani ili se nisu oporavili od virusa moraće da se testiraju dva puta nedeljno.

Zaposleni koji odbiju testiranje ili odbiju da predoče kovid-sertifikat ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu ostati u prostorijama poslodavca, navedeno je u Odluci.

Pravila za pacijente u bolnicama

Pacijenti koji dolaze u bolnicu na planiranu hospitalizaciju ili planiranu intervenciju, prateći porođaj, roditelji ili staratelji koji ostaju sa decom i osobe koje dolaze da prate pacijente i posećuju hospitalizovane osobe moraće da dostave potvrdu o kovidu ili druge odgovarajuće dokaze o vakcinaciji, potvrdu o preležanoj bolesti ili o testiranju. Sve će proveriti ovlašćena lica lekara.

Deca mlađa od 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju sa kim da ostanu kod kuće ili posećuju hospitalizovane roditelje, braća i sestre ne moraju da imaju potvrdu o kovidu ili druge dokaze o vakcinaciji, oporavku ili testiranju.

Kovid-potvrde ili druge relevantne dokaze ne moraju da imaju oni koji odlaze u bolnicu samo na pregled ili oni koji koriste zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u domovima zdravlja ili klinikama.

Izuzeti su i oni koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske pomoći.

Ko još ne mora da se testira

Ni zaposleni niti pacijenti kojima je dijagnostikovan kovid 19 na osnovu brzog testa na antigen u proteklih 9 meseci, oni kojima je u porodici dijagnostikovan pacijent sa kovidom i imali su kontakt sa njima neće morati da se testiraju.

Laboratorijsko testiranje, osobe kojima je PCR testom dijagnostikovana korona pre više od 6 meseci i manje od 9 meseci, i osobe koje su se oporavile od kovida i dijagnostikovane su im PCR, BAT ili će verovatno biti vakcinisane vakcinom sa jednom dozom u roku od 8 meseci od oporavka i nije prošlo više od 9 meseci od primanja prve doze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu