Meteorolog otkrio do kada će da traje miholjsko leto VIDEO

Meteorolog Nedeljko Todorović je gostujući na TV Prva objasnio da je zahlađenje u Srbiji očekivano za ovo doba godine.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Foto: TV Prva
Foto: TV Prva

"Miholjsko leto je stabilan period u drugoj polovini oktobra, ali ponekad i početkom novembra. Oblaci i kiša koji su stigli danas trajaće do petka, a prvih 5–6 dana oktobra se očekuje tipično miholjsko leto i porast temperature. Jedino se u košavskom području moglo biti vetra, u južnom Banatu. Očekuje se oko 25 stepeni", kaže Todorović za Televizija Prva.

Najavljuje da bi novo zahlađenje trebalo da stigne oko 8. oktobra, jedna oblačna varijanta, ali ništa zabrinjavajuće. Sušan period će se nastaviti i u oktobru, a prvi mrazevi se očekuju sredinom narednog meseca.

"Posle 10. oktobra mala je verovatnoća da temperatura prelazi 20 stepeni, maksimalne vrednosti bi trebalo da budu između 15 i 20 stepeni. U novembru bi moglo biti više padavina i pad temperature, a ukoliko ne bi bilo kišovito onda se očekuje češća pojava magle", kaže Todorović i kao treću varijantu navodi košavu.

Kada je reč o UV zračenju, meteorolog kaže da je ove godine bilo slabo i da je to ritam prirode.

"Postoji minimum i maksimum aktivnosti, a u minimumu je zračenje veoma slabo. Poznato je da vrši dezinfekciju atmosfere, prirode", kaže Todorović.

Republički hidrometeorološki zavodi najavio je da će u Srbiji danas biti umereno do potpuno oblačno i svežije vreme, mestimično s kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. Duvaće slab i umeren vetar, koji će uveče i u toku noći postati jači u košavskom području. Najniža temperatura biće od 12 do 17 stepeni, najviša od 19 do 24.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu