Srednjoškolci u SAD planirali masakr

Četvoro učenika iz Pensilvanije optuženo je za planiranje napada na njihovu srednju školu uoči 25. godišnjice masakra u Kolumbajnu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ londondeposit
Ilustracija: Depositphotos/ londondeposit

Masakr je planiran za 20. april 2024. godine a u saopštenju okružnog tužilaštva se navodi da ne postoji aktivna pretnja srednjoj školi Danmor, piše CNN.

Dvoje učenika srednje škole otuženi su kao odrasle osobe zbog "ozbiljne prirode optužbe", dok su druga dva učenika optužena kao maloletnici, navodi se u saopštenju okrugnog tužioca. Dvoje optuženih kao odrasli, Alisa Kučarski i Zavijer Luis, oboje imaju 15 godina i optuženi su za nezakonito posedovanje i proizvodnju oružja za masovno uništenje, terorističke pretnje sa namerom terorizma, teški napad, posedovanje eksplozivnog materijqla i angažovanje kriminalnih zavera.

Kučarski je takođe optužena za rizikovanje katastrofe a u izveštaju se navodi da su se Kučarski i Luis udružili kako bi povredili učenike srednje škole Dunmor "u stilu Kolumbajne". Dana 20. aprila 1999. godine, dva učenika naoružana bombama izvršila su napad u srednjoj školi u Kolumbajnu u Koloradu, ubivši 13 i ranivši 23 osobe pre nego što su se ubili.

Pucnjava u Kolumbajnu je jedna od najgorih masovnih pucnjava u istoriji SAD kao i jedna od najsmrtonosnijih epizoda školskog nasilja. Prema policijskim izveštajima, Kučanski je prvi put čula za pucnjavu u Kolumbajnu kada je imala 11, 12 godina i da joj je to "bilo veoma zanimljivo". Ona je objasnila policiji da kada je nešto zanima da postane "opsednuta" time i da je planirala da zajedno sa Levisom izvrše napad u njihovoj srednjoj školi sa bombama i oružjem 2024. godine kada bi trebalo da diplomiraju.

Roditelj jednog od optuženih učenika pokazao je policiji grupni razgovor na telefonu pod nazivom "NBK" što znači prirodno rođene ubice (Natural born killers). Učenici su u razgovoru smišljali plan kako da se ubiju posle napada na srednju školu, navodi se u izveštaju.

Kučarski i Luis se nalaze u Okružnom zatvoru Lakavona, a saslušanje je zakazano za 4. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu