Šmit pisao Tegeltiji, tražio da se zakaže sednica

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nedavno je uputio pismo predsedavajućem Saveta ministara Zoranu Tegeltiji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

U pismu je tražio od njega da zakaže sednicu na kojoj će biti usvojeno privremeno finansiranje institucija BiH, objavio je sarajevski portal Klix.

Ukoliko uskoro ne bude doneta odluka o privremenom finansiranju, od 1. novembra doći će do obustave svih isplata iz budžeta Bosne i Hercegovine. To znači da će svi državni službenici ostati bez plate, a neće se servisirati ni druge obaveze iz oktobra, osim spoljnog duga i medjunarodnih obaveza BiH.

Narodna skupština RS je posle odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida donela odluku da srpski predstavnici ne učestvuju u odlučivanju, pre svega Predsedništvu BiH, Savetu ministara i parlamentu BiH.

Tegeltija je ranije danas za banjalučki "Glas Srpske" izjavio da će biti održana sednica Saveta ministara, te da će se držati stavova Narodne skupštine Republike Srpske.

"Sledićemo zaključke, ponašati se u interesu Srpske i to je sve što sada možemo reći. Ima mnogo odluka o kojima treba razgovarati, procenjivati koliko ugrožavaju Srpsku ili veliki broj pojedinaca iz Srpske. Tu je, svakako, i odluka o privremenom finansiranju, ali i spremnost Srpske da isplati plate službenicima do deblokade ovog procesa", naglasio je Tegeltija.

On je naveo da RS uvek može da isplati plate zaposlenim u zajedničkim institucijama sa adresom na njenoj teritoriji i da mora da štiti svoje gradjane, ali da je to, kako je istakao, skupa odluka, dodatni trošak koji bi neopravdano platila.

"To je više od 70 miliona do kraja godine, a budžet zajedničkih institucija puni i RS. Ipak, političke odluke za budućnost RS su mnogo važnije od kratkoročnih finansijskih sredstava", naglasio je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu