Skandal: Kakav su kiseonik dali tim ljudima?

Banjaluka -- U BiH još jedna afera vezana za sumnjive nabavke medicinskih potrepština, a odnosi se na kvalitet kiseonika za kovid pacijente.

Izvor: klix.ba
Podeli
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Prema podacima "Worldometer" svetske baze podataka koja vodi evidenciju o parametrima vezanim za pandemiju koronavirusa u svetu, broj umrlih u BiH je 10.422.

Kada se taj broj primeni na entitete, smrtnost u odnosu na broj obolelih u Federaciji BiH na milion stanovnika iznosi četiri odsto, a u Republici Srpskoj 5,5, prenosi portal Klix.ba.

Broj umrlih od korone u FBiH iznosi 5.917, dok je u RS-u 4.142, što je izuzetno visok procenat u odnosu na broj stanovnika ako se procenjuje da u FBiH živi oko dva miliona stanovnika, a u RS-u oko milion.

Pacijenti sada odbijaju da prime kiseonik

Zašto je taj broj tako visok, još uvek niko nije ponudio adekvatan odgovor, ali ako se uzme u obzir da od početka pandemije koronavirusa u BiH ne prestaju afere vezane za sumnjive nabavke medicinskih potrepština, s pravom se postavlja pitanje može li se to dvoje dovesti u vezu, pita se Klix.ba.

Poslednja u nizu afera s medicinskom opremom razotkrivena je u subotu kada je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković objavio da je kiseonik za lečenje pacijenata na banjalučkom UKC-u nabavljala firma TGT Laktaši čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS. Ta firma, tvrdi Stanivuković, nema potrebne dozvole za promet medicinskog kiseonika.

Klix navodi da su se odmah u odbranu Čađa javili skoro svi funkcioneri Dodikovog SNSD-a, dok se sam Čađo o ovome uopšte nije oglašavao.

U međuvremenu, prema navodima pojedinih medija, pacijenti na UKC Banjaluka odbijaju da koriste kiseonik koji im je neophodan za lečenje. I umesto da nabave kiseonik od firme koja ima sve potrebne dozvole, odgovorni u RS-u upiru prstom i ponovo govore kako je to sve pokušaj rušenja aktuelne vlasti u ovom entitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu