Velika akcija MUP-a i Evropola, zaplenjeno 2,6 tona kokaina VIDEO

U međunarodnoj akciji policija u osam država na dva kontinenta, u kojoj je učestvovala i srpska policija, zaplenjeno je 2,6 tona kokaina i uhapšena je 61 osoba.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija, foto: B92.net
Ilustracija, foto: B92.net

Akcija je trajala tokom 2020. i 2021. godine, a operaciju je predvodio Evropol.

Akcije su sprovedene u okviru Operativne radne grupe i u njima su učestvovale policije Republike Srbije, Kraljevine Španije, Nemačke, Slovenije, Kolumbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, kao i američka agencija za borbu protiv droga DEA.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pohvalio je pripadnike Uprave kriminalističke policije koji su učestvovali u ovoj akciji i istakao da je srpska policija još jednom pokazala da je pouzdan partner u borbi protiv svih vidova kriminala.

„Ponosan sam na našu policiju koja je učestvovala i dala veliki doprinos u razbijanju ovog Balkanskog kartela. Naša policija svakodnevno pokazuje snagu i odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala. Pouzdan smo i dostojan međunarodni partner. Bez obzira u kojoj zemlji se bave trgovinom narkoticima, državljani Srbije će biti na udaru MUP-a i daćemo sve od sebe da ih nađemo i uhapsimo“, poručio je ministar Vulin.

U ovim akcijama zaplenjeno je i oko 612.000 evra, 324 kilograma marihuane, luksuzna vozila i motocikli.

U opsežnoj akciji, nakon uspešne saradnje na otkrivanju izvora i identifikaciji članova pripadnika organizovane kriminalne grupe u julu 2020. godine u Karipskom moru presretnut je pokušaj krijumčarenja 1.350 kilograma kokaina koji je zaplenjen, namenjen evropskom tržištu, a čiju nabavku i krijumčarenje je sprovela navedena organizovana kriminalna grupa.

Policija je ubrzala istragu u martu ove godine kada su vođe kartela doputovale u Španiju kako bi pripremile dolazak nove velike količine kokaina, koji je u organizaciji ove grupe transportovan iz Južne Amerike u Španiju, da bi 10. marta pripadnici Nacionalne policije Španije zaplenili 1.250 kilograma kokaina i uhapsili 13 osoba u nekoliko španskih gradova.

Među uhapšenima bili su i N. P. (48), visokopozicionirani član organizovane kriminalne grupe, crnogorski državljanin sa boravištem u Novom Sadu, J. J. (57), državljanin Republike Srbije sa boravištem u Španiji, R. B. (33) i M. M. (34) iz Beograda, kao i S. P. (41) iz Ćuprije, stoji u saopštenju policije.

U ovoj akciji pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srbije boravili su na teritoriji Španije i učestvovali u pomenutom hapšenju i pretresima objekata koje su koristili uhapšeni.

Takođe, nakon zajedničkog istražnog rada, u maju ove godine slovenačka i španska policija identifikovala je i uhapsila još 48 drugih članova ove organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem i distribucijom velikih količina kokaina i marihuane širom Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 133 idi na stranu