"Samo tri opštine u Srbiji nemaju negativan prirodni priraštaj" VIDEO

Srbija svakog dana izgubi oko 200 ljudi, a godišnje se rodi oko 100.000 beba manje nego pre 70 godina.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Foto: TV Prva
Foto: TV Prva

Vučić: Isprazniće nam se zemlja, nećemo imati pet miliona ljudi

Sela pusta, opštine prazne. Tako kažu čelnici Vlade Srbije. Procenjuje se da će do 2040. godine Srba biti manje od pet miliona.

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk kazala je za Televiziju Prva da raste broj umrlih.

“Kad pogledate starosnu strukturu, nikada nismo imali stariju populaciju. Raste udeo starih lica, razvedenih brakova. Raste prosečna starost majke koja rađa prvo dete, prosečna starost građana Republike Srbije. Pada broj novorođenih, pada broj zaključenih brakova. Uticaj imaju migracije u inostranstvo, odnosno indirektno utiče”, navela je Gordana Bjelobrk.

Govoreći o migracijama iz sela u grad, ona ističe da su registrovane. Istakla je da od 168 opština, samo tri opšite nemaju negativni priraštaj, a to su Preševo, Tutin i Novi Pazar. Neke imaju negativni priraštaj od šezdesetih godina prošlog veka, navela je Gordana Bjelobrk.

Tatjana Macura, predsednica udruženja "Mame su zakon", navela je da je nezahvalno govoriti o tome kada će neko odlučiti da proširi porodicu i navela je da su uglavnom razlozi za to kada osobe znaju da imaju stabilan posao, da mogu da iskoriste prava u zakonu i da budu bezbrižne i ekonomski nezavisne.

"U ovom trenutku je najmanji problem da li su žene spremne, već je najveća odgovornost na državi", istakla je ona.

Opširnije pogledajte u video-prilogu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu