Medicinski fakultet uveo kovid propusnice: "Šta ako vas neko tuži? Zaista ne znam" VIDEO

Na Medicinski fakultet u Beogradu studenti, profesori i njihovi saradnici ulaziće samo uz kovid propusnice.

Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Pročitajte i:

Medicinski fakultet u Beogradu uveo kovid propusnice

Medicinski fakultet o vakcinaciji dece: "Neprijatno smo iznenađeni"

Reč je o sertifikatu o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti i negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 časa.

Profesor Medicinskog fakulteta dr Dušan Popadić je naveo za TV Prva da su studenti tog fakulteta masovno vakciniasani, i naveo da nije bilo burnih reakcija.

"Da se nastava sprovodi uživo, jer je to jedini način na koji nastava može da se sprovede. Studentima je u interesu da prate praktičnu nastavu uživo...", istakao je Popadić.

Na pitanje da li se fakultet konsultovao sa Ministarstvom zdravlja, on je rekao da ne zna. Popadić je kazao da, ukoliko neko od profesora ili studenata, ne želi da ispune od četiri mera, neće moći da prisustvuje predavanju, odnosno da neće moći da overe semetar.

Na pitanje šta će se desiti ako ih neko tuži, on je kazao:

"Zaista ne znam".

"Studenti se potpuno slažu da nastava treba da se odvija uživo i njima je najvažnije da prisustvuju nastavi", navodi Popadić.

"Da li bi bila diskriminacija pustiti nevakcinisanog studenta, koji nema potvrdu, a ne primiti pacijenta bez PCR testa?", objasnio je Popadić.

Advokat Miodrag Pavlović je kazao da će naši sudovi imati puno posla oko ovoga. On smatra da je odluka fakulteta kršenje prava, jer još nisu donesene mere.

"Sa druge strane, može da se shvati kao zaštita ličnog integriteta pacijenata. Možda bi bila efektivnija mera da bude negativan PCR testa. Ovo jeste sa pravnog gledišta diskriminacija... Moguće da je ovo preuranjeno, jer takva mera nije ni preporučena od Kriznog štaba, kamoli da se nalazi u zakonu", istakao je Pavlović.
Pavlović smatra da je Medicinski fakultet istrčao, i naveo da ovde postoji "pravni vakum".

Pravni savetnik "Jukoma", Milan Filipović, postavlja se pitanje zakonski doneta ova odluka. On je istakao da pre obavezne vakcinaije, trebalo bi promeniti one blaze, kao što je recimo donošenje kovid propusnice.

"Kovid propusnica ne treba da bude mera prinude, već mera ohrabrivanja za vakcinaciju”, naveo je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu