Trudo dočekao Kanađane koji su pušteni iz kineskog zatvora

Kanađani Majkl Spejvor i Majkl Kovrig, koji su u kineskom zatvoru proveli preko 1.000 dana, stigli su danas u Kalgari, gde ih je dočekao premijer Džastin Trudo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Jeff McIntosh/The Canadian Preš via AP
Foto: Tanjug/Jeff McIntosh/The Canadian Preš via AP

Snimci kanadske televizije prikazali su susret Trudoa sa biznismenom Majklom Spejvorom i bivšim diplomatom Majklom Kovrigom, po njihovom dolasku u grad Kalgari na zapadu Kanade, prenosi Rojters.

Trudo je juče saopštio novinarima da su dvojica kanadskih državaljana napustila Kinu, nedugo nakon što je izvršna direktorka kompanije Huavej Meng Vadžu krenula ka svojoj domovini, posle sklopljene nagodbe sa američkim tužilaštvom, koja joj je omogućila puštanje iz kućnog pritvora.

Kineska direktorka je uhapšena na Međunarodnom aerodromu u Vankuveru u decembru 2018. godine, prema američkom nalogu u kojem je optužena za prevaru, jer je navodno obmanula banku HSBC o prirodi odnosa Huaveja sa kompanijom po imenu Skajkom, čime je stavila HSBC u rizik da prekrši američke sankcije protiv Irana i od tada je boravila u kućnom pritvoru.

Spejvor i Kovrig optuženi su za špijunažu 2018. godine i uhapšeni su u Kini ubrzo nakon što je kanadska policija uhapsila Meng, a oslobođeni su nekoliko sati nakon što je i ona puštena iz pritvora.

Spejvor je optužen za dostavu fotografija vojne opreme Kovrigu i u avgustu je osuđen na 11 godina zatvora, a bivši kanadski diplomata je u trenutku puštanja još čekao kaznu.

Kina je ranije negirala umešanost u "talačku diplomatiju", insistirajući da hapšenje i pritvor dvojice Kanađana ni na koji način nisu povezani sa postupkom protiv Meng.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu