"On je prevazišao čak i Vučića"

Njujork -- Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić kaže da je izjavom da je predsednik svih Hrvata predsednik Zoran Milanović prevazišao čak Vučića.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/JOHN ANGELILLO / POOL
EPA-EFE/JOHN ANGELILLO / POOL

Predsednik Srbije, dodaje, ne govori da je predsednik svih Srba.

"To što sam čuo, to je vrhunac gluposti i anahronizma u regionu. Čak ni Vučić ne govori da je predsednik svih Srba", rekao je Komšić u izjavi za Al Džaziru Balkans.

Komšić, koji boravi u Njujorku bez saglasnosti tročlanog Predsedništva BiH, kaže da hrvatski predsednik nastupa kao "poglavica" celoga naroda, a ne kao predsednik jedne države.

Za Milanovića je rekao da je "čovek opasnih namera" ili "šarlatan opasnih namera".

Ukazao je da u Ustavu BiH ne piše da je on predsednik Hrvata, već je, precizira, "član Predsedništva iz reda tog naroda".

"Svako onaj ko krene sa komentarima o BiH, preporučujem da pročita Ustav BiH. Ni ja ne komentarišem načine kako bi oni trebalo da organizuju Hrvatsku", rekao je Komšić, koji je u Njujorku učestvovao u radu Generalne skupštine UN.

Milanović je ranije u Njujorku rekao da ne zna u kom stvojstvu je i Komšić na Generalnoj skupštini UN i u čije ime govori, kao i da je on predsednik svih Hrvata, koji imaju hrvatsko državljanstvo.

Komšić je u izjavi potvrdio i da će se ponovo kandidovati za člana Predsedništva BiH na narednim izborima. Njega, međutim, ni u ovom mandatu ne priznaje hrvatska zajednica u BiH i zvanični Zagreb, jer je u Predsedništvo izabran glasovima Bošnjaka.

Stoga je reforma Izbognog zakona godinama u fokusu javnosti u BiH, kojom se, između ostalog, traži da drugi narodi svojom izbornom voljom ne mogu da nameću predstavinke na najvišim državnim funkcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu