"Slovenački model" u srpskim školama?

Beograd -- Pred početak ove školske godine među preporukama SZO i UNICEF-a naglašeno je da bi trebalo uvesti redovno testiranje učenika u školama.

Izvor: Blic
Podeli
Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Razlog za takav predlog je izolacija đaka koji su zaraženi koronavirusom ali su zbog neispoljavanja simptoma asimptomatski slučajevi. Tako bi se, načelno, obezbedilo da najmlađi idu nesmetano u školu i ne vraćaju se na onlajn nastavu što je u ovoj školskoj godini prioritet.

Tu ideju u Srbiji pomenuo je i Branko Ružić, ministar prosvete. Međutim, on je naknadno rekao da se takvoj ideji testiranja dece protive roditelji, podsetio je "Blic".

Međutim, postavlja se pitanje i kako bi se testiranje učenika obavljalo. Različiti modeli testiranja učenika se primenjuju u zemljama širom sveta. Tako postoje modeli po kome se deca testiraju na nivou cele škole u pravilim vremenskim razmacima, dok se ponegde testira samo odeljenje u kome su se pojavili slučajevi zaražavanja.

Doktor Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, rekao je za "Danas" da bi "u najmanju ruku bilo opravdano testirati decu u situacijama kada se pojavi jedan pozitivan slučaj u odeljenju".

Dr Konstantinidis dodaje da bi trebalo razmišljati i o uvođenju redovnog testiranja u nekim pravilnim vremenskim razmacima, ali i da je pitanje koliko je to ekonomski izvodljivo.

Kakav bi model testiranja đaka bio najprimenjiviji i kako stvari u praksi funcionišu, za "Blic" je objasnio Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

"Ne znam kako bi to bilo izvedeno po modelu koji se trenutno radi u Srbiji gde su laboratorije te koje testiraju. To hipotetički znači da bi trebalo angažovati veliki broj medicinskih radnika koji bi dolazili u škole i testirali učenike ili otvoriti posebne prostorije u domovima zdravlja da se ne bi mešali sa onima koji su potencijalno zaraženi. To mi ne deluje moguće ni realno. Ne samo za Srbiju, već za bilo koju zemlju. Postoji drugi, elegantniji model koji se primenjuje u Sloveniji. Tamo učenici mogu da preuzmu besplatno brze testove u apotekama koji, istina, nisu dovoljno pouzdani, ali bi mogli biti dobar indikator - kaže Markov i dodaje da bi u tom slučaju država mogla da odredi na koji period bi se učenici testirali kako se ne bi dešavalo da "jedna škola bude sada testirana pa za godinu dana ponovo dođe na red".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu