FBI u panici

Vašington -- Nacionalne bezbednosne agencije i agencije za sprovođenje zakona SAD bore se protiv "značajnog skoka" pretnji koje stižu od domaćih terorista.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE JOHN G. MABANGLO

Zvaničnici su, svedočeći pred zakonodavcima u utorak, ponovili upozorenja od ranije ove godine da su najsmrtonosnije pretnje SAD domaće, s ideologijom belih supremacionista i ličnim zamerkama koje navode sve veći broj takozvanih usamljenih aktera na akciju, piše Glas Amerike.

"Svakako da je broj domaćih terorista eksplodirao", rekao je pred odborom Senata direktor Federalnog istražnog biroa Kristofer Rej, nazvavši sprečavanje terorističkih napada glavnim prioritetom Biroa "sada i u doglednoj budućnosti".

On je o poslednjih 16 do 18 meseci rekao da se broj domaćih slučajeva terorizma više nego udvostručio, sa oko 1.000 na oko 2.700 istraga, zbog čega se povećao i broj zaposlenih koji rade na toj pretnji.

Deo tog "skoka" potiče od napada na Kongres SAD 6. januara, koji je rezultirao smrću pet ljudi i doveo do više od 600 hapšenja. Međutim, u pripremljenom svedočenju, Rej je upozorio da opsada Kapitola "pokazuje spremnost nekih da primene nasilje protiv vlade u cilju ostvarivanja svojih političkih i društvenih ciljeva".

Budući da deluju sami i brzo prelaze s radikalizacije na akciju, često koristeći lako dostupno oružje protiv ranjivih meta, ovi napadači ne ostavljaju mnogo tačaka za povezivanje, rekao je Rej zakonodavcima i upozorio da je u samo nekoliko godina FBI uspeo da osujeti terorističke napade na veliki broj velikih SAD gradova, uključujući Njujork, Las Vegas i Majami.

Zvaničnici SAD upozoravaju i da se pretnja stranih terorističkih grupa, poput takozvane Islamske države i Al-Kaide, samo donekle smanjila.

Direktorka Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristin Abizaid rekla je da strane terorističke grupe nastavljaju da stavljaju prioritet na napade na SAD, opisujući pretnju samo kao "manje akutnu" nego pre 20 godina, kada su teroristi Al Kaide izveli napade 11. septembra na njujorški Svetski trgovinski centar i na Pentagon.

Pored grupa poput Al Kaide i ID, Abizaid je upozorila da su zvaničnici za borbu protiv terorizma zabrinuti zbog napora Irana i njemu bliskog Hezbolaha da napadnu SAD. Konkretno, upozorila je da iranski lideri ostaju "u nameri da se osvete u SAD" za ubistvo bivšeg komandanta jedinice Kuds Iranske revolucionarne nacionalne gardne Kasema Sulejmanija u januaru 2020.

Međutim, više od Irana - kako je direktor FBI -a Rej rekao zakonodavcima - ni jedna zemlja ne predstavlja ozbiljniju pretnju po SAD kao Kina, koja je primorala Biro da otvara novu kontraobaveštajnu istragu, u proseku, na svakih 12 sati.

"Mislim da ne postoji zemlja koja predstavlja veću pretnju za naše inovacije, našu ekonomsku bezbednost i naše demokratske ideje od Narodne Republike Kine, zbog čega imamo preko 2000 aktivnih istraga u vezi sa vladom NR Kine u svih 56 kancelarija na terenu", rekao je on.

Zvaničnici SAD su takođe optužili Kinu da pokušava da iskoristi pandemiju koronavirusa kako bi "profitirala od proizvodnje lažne LZO (lične zaštitne opreme) i medicinskog materijala".

Kina "nastavlja da se bavi kradjom intelektualne svojine, eksploatacijom ranjivih lanaca snabdevanja i upotrebom ekonomske prinude kako bi ugrozila našu ekonomsku bezbednost" rekao je sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Maiorkas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu