Čovek kojem je Merkel "zabila nož u leđa" FOTO

Lokalni političar Volfhard Molkentin očajnički je tražio nekoga iz CDU ko bi učestvovao u baltičkoj izbornoj jedinici na prvim izborima u ujedinjenoj Nemačkoj.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
EPA/WOLFGANG KUMM
EPA/WOLFGANG KUMM

Tad mu je neko na uvo šapnuo - "Merkel".

Potpuno nepoznata Angela Merkel osvojila je mandat u izbornoj jedinici 267, koja uključuje baltički obalski grad Stralsund i ostrvo Ruegen. Bio je to početak njenog puta prema "saveznoj kancelariji".

"Nedosanjani san Angele Merkel" vezan je za Srbiju

Merkel se ni nakon 16 godina upravljanja najvećom evropskom ekonomijom "suštinski nije promenila", rekao je Molkentin AFP-u, sedeći za stolom za kojim ju je nekada dočekivao s kafom i kolačima.

"Bila je vrlo jednostavna, stabilna i pouzdana osoba, što još uvek jeste", kazao je danas 80-godišnji Molkentin.

Merkel se juče poslednji put vratila u svoju izbornu jedinicu, s kandidatom njneog CDU-a za kancelara Arminom Lašhetom, koji zaostaje u anketama i potrebna mu je podrška nekoliko dana pre izbora.

S još uvek neverovatno popularnom kancelarkom bio je i Georg Guenter, lokalni CDU-ovac koji se nada da će je zameniti u izbornoj jedinici.

Guenter je samo tri godine stariji nego što je Merkel bila 1990, kada je prvi put ušla u Bundestag. U toj će izbornoj jedinici kasnije pobediti još sedam puta.

Uz štand na kojem su aktivisti CDU-a pekli kobasice, Guenter je izjavio da je "ponosan" jer se takmiči u istoj izbornoj jedinici kao što je nekada Merkel.

"To je dobra ostavština", kazao je.

Iako mu je mentorka dala neke savete, on namerava da kroji vlastiti put.

"Važno je ostati malo nezavisan", poručuje.

Ko je Merkel?

EPA-EFE/PEER GRIMM
EPA-EFE/PEER GRIMM

Merkel retko ima vremena da se vrati se u Stralsund i obilazi ljude koji su joj pomogli u političkoj karijeri.

Molkentin ju je pre ovog poslednji put primio u svom domu u Gramendorfu u decembru. Svake bi joj godine do 2020. donosio je božićnu gusku, a ona ga je pozivala na sva svoja svečana obeležavanja, ali i na prem Džordža Buša 2006.

Molkentin se prisetio kako je, kada su mu je predložili za kandidatkinju, odgovorio: "Ko je Merkel?"

Ali, nakon što se upoznao s mladom političarkom na sastanku s aktivistima, postao je uveren da je dobar izbor.

"Pomislio sam da ćemo s njom uspeti nešto da postignemo'", kazao je.

Merkel je tada osvojila mandat u Bundestagu s 48,5 odsto glasova.

Kći protestantskog pastora među komunistima

EPA PHOTOITAR-TASS POOL
EPA PHOTOITAR-TASS POOL

Od kćeri protestantskog pastora iz DDR-a do najmoćnije žene sveta Merkel je prošla dug i fascinantan životni put.

Angela Merkel rođena je u Hamburgu 1954. godine kao Angela Kasner, kći protestantskog pastora, koji je ubrzo svoju porodicu zbog posla preselio u komunističku Istočnu Nemačku, u kojoj je proveo život u tihoj opoziciji režimu.

Mala Angela odrastala je u idiličnom domu družeći se i s decom s posebnim potrebama, kojoj je pomagao njen otac.

EPA-EFE/ JENS KOEHLER
EPA-EFE/ JENS KOEHLER

U školi je bila izvrsna učenica, a u tom periodu je naučila da govori ruski jezik. Zanimljivo, iz predmeta marksizam imala je ocenu - dovoljan.

U Leipzigu je diplomirala fiziku, a onda se 1978. preselila u Berlin i zaposlila na Akademiji nauka.

Doktorirala je 1986. godine, objavila i nekoliko naučnih radova s područa hemijske fizike.

Njen prvi brak, s kolegom Ulrihom Merkelom, trajao je od 1977. do 1982. godine, ali nakon razvoda je zadržala njegovo prezime.

Svojeg sadašnjeg supruga Joakima Sauera upoznala je 1981, kasnije su započeli ljubavnu vezu, a venčali su se tek 1998. godine.

Kako je Merkel preuzela CDU

EPA-EFE/MICHAEL JUNG
EPA-EFE/MICHAEL JUNG

Nakon Kolovog poraza na izborima 1998. Merkel je u pretumbavanju unutar CDU-a postala glavna sekretarka stranke, koja se uskoro našla u ogromnoj aferi kada je otkriveno da je Kol koristio crne fondove za predizborne kampanje CDU-a.

U tom trenutku je Merkel povukla jedan od najvažnijih poteza svoje političke karijere, koji pokazuje da nije sposobna samo beskrajno da taktizira.

U uglednom konzervativnom dnevnom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavila je komentar u kojemu poziva CDU da se oslobodi Kolovog uticaja i krene u bolju budućnost, što je bio poziv koji je stranka željno čekala.

Ubrzo je izabrana za predsednicu CDU-a, 10. aprila 2000. godine.

Ipak, nije odmah postala kandidatkinja za kancelarku CDU/CSU-a, nego je to na izborima 2002. bio bavarski premijer Edmund Stoiber, koji je izgubio od socijaldemokratskog kancelara Gerharda Šredera.

EPA( Wolfgang Kumm
EPA( Wolfgang Kumm

Zbog previranja unutar SPD-a, koje je izazivala njegova reformska agenda, i gubitka vlasti svoje stranke u pokrajini Nordrhein-Vestfalen Šreder je 2005. nenadano raspisao vanredne izbore.

Na njima je Merkel, sada konačno kandidatkinja za kancelarku, prezentovala prilično neoliberalan ekonomski program, zalažući se za smanjenje poreza i privatizaciju.

Nije bila baš uverljiva u kampanji, pa je Šreder u furioznom finišu uspeo SPD - koji je mesecima loše stajao u anketama - da dovede do 34,2 posto glasova, dok je CDU dobio tek jedan odsto više.

Ipak, Merkel je prvi put postala kancelarka, i to velike koalicije demokršćana i socijaldemokrata.

Kancelarka od 2005. godine

EPA/ PHOTO DPA CDU
EPA/ PHOTO DPA CDU

Prvi kabinet pod vodstvom Angele Merkel funkcionirao je prilično harmonično.

Previranja su se događala samo u SPD-u, dok je ona kao kancelarka zauzela poziciju osobe koja lebdi nad svime time, nad vladom i nad strankama, odnosno poziciju osobe koja se samo brine o Nemačkoj, dok se ostali bave sitnim prepucavanjima.

Ključni trenutak prve vlade Merkel bila je svjtska financijska kriza 2008, kada je jednim istupom sa svojim socijaldemokratskim ministrom finansija Perom Steinbrukom (koji će kasnije biti jedan od propalih kancelarskih kandidata protiv Merkel) zaustavila pad Nemačke u ekonomski ponor.

Njih dvoje su poručili da nemačka država garantuje depozite u bankama i to je sve što je bilo potrebno. Ali, to je bila Steinbrukova ideja, koju je kasnije Merkel prezentovala kao svoj veliki uspeh, što je takođe postalo stalno obeležje njene politike.

Na izborima 2009. opet je ostvarila solidan rezultat za CDU i ušla u željenu koaliciju s liberalnim FDP-om, koji je u četiri godine mandata maestralno politički nadigrala.

Merkel je u tom periodu CDU pomerila prema centru, preuzimajući mnoge socijaldemokratske, zelene i liberalne politike kao vlastite, pa su se politički suparnici žalili da ona sprovodi njihovu politiku i za to dobija kredit kod birača.

Napila se rakije

EPA/STEFAN SAUER
EPA/STEFAN SAUER

Hans-Joakim Bul, bivši ribar koji živi na ostrvu Rigen, poznatom po belim peeščanim plažama, nije zaboravio prvi susret s Merkel, kad je imala 36 godina.

Prisetio se kako je buduća kancelarka pažljivo slušala dok je on prigovarao zbog evropskih kvota za lov.

"Nikada nije obećala da će biti bolje. Ali rekla nam je: 'Vaše probleme ću staviti na stol'", prisjeća se 64-godišnjak.

Oronula ribarska koliba u kojoj je Bul razgovarao s Merkel više ne postoji, ali ostala je fotografija buduće kancelarke rumenih obraza.

"Popila je s nama četiri ili pet rakija", nasmejao se Bul.

Čime će se Angela Merkel baviti u penziji?

EPA/SASCHA STEINBACH
EPA/SASCHA STEINBACH

Angela Merkel rado kuva supu od krompira i sprema kolač sa šljivama.

To su tipična nemačka jesenska jela, ali ove jeseni teško da će imati vremena da se posveti se njihovom spremanju.

26. septembra održavaju se savezni izbori, ali za Angelu Merkel politička karijera neće biti gotova u večernjim satima te nedelje, nakon što se objave prvi rezultati izbora za novi saziv Bundestaga.

Ona ostaje u Kancelarskom kabinetu i nastavlja da vodi poslove sve do formiranja novog kabineta.

U proseku, u proteklih nekoliko decenijaa, savezni kancelar (ili kancelarka) s novim je kabinetom u Bundestagu zakletvu je polagao pet-šest sedmica nakon izbora.

Ipak, prošli put (nakon izbora 2017) Nemačka je pet i po meseci čekala na novu vladu.

Itekako je moguće da Angela Merkel "pretekne" i svog političkog mentora Helmuta Kola, koji još uvek predvodi listu najdugovečnijih šefova vlade SR Nemačke.

Kolova kancelarska karijera okončana je 1998. godine, nakon 5.870 dana na dužnosti premijera. A da bi oborila Kolov rekord, Merkel bi u Bundeskanzleramtu morala ostati barem do 17. decembra 2021.

Knjige, malo spavanja…

U julu ove godine, tokom posete Vašingtonu, Angelu Merkel su pitali kako si ona zamišlja svoje penzionerske dane.

I dok na to pitanje na nekim drugim prilikama nije htela da konkretno odgovori, u SAD-u je dala da nasluti da će se najprije odmoriti i da u tom razdoblju neće prihvatati nikakve pozive.

Mora i sama spoznati da njene zadatke "sada obavlja neko drugi", rekla je Merkel. I odmah dodala: "Mislim da će mi se to jako svideti."

A s puno slobodnog vremena, koje će imati u političkoj penziji, Merkel, po vlastitim navodima, želi da razmisli i o tome šta je stvarno zanima.

Za razmišljanje o tom pitanju, kako kaže, u proteklih 16 godina nije imala puno vremena.

Uz šeretski osmijeh kancelarka je tada, na ceremoniji na kojoj joj je uručen počasni doktorat Univerziteta Joha Hopkinsa, još i dodala: "A nakon toga ću možda pokušati mało da čitatam, i onda će mi kapci pasti od umora, onda ću mało da odspavam pa ćemo da vidimo gde ću se onda pojaviti." 15.000 evra mesečno

Što se tiče visine njezine penzije, nadležne službe će u obzir uzeti njene razne aktivnosti - kao kancelarka, ministarka u vladi, zastupnica u Bundestagu.

Merkel ima iza sebe dug radni staž, jako dug zapravo. Sve u svemu, ona može računati na penziju od oko 15 hiljada evra mesečno. Osim toga, do kraja života ima pravo na službeno vozilo (s vozačem) i ličnu zaštitu. U prostorijama Bundestaga će dobiti i jednu kancelariju, porezni obveznici će joj finansirati i šefa kancelarije, dvoje zaposlenih i jedno asistentsko mesto. To je tradicija u Nemačkoj, ono na što zakonski imaju pravo bivši šefovi vlade.

Nova karijera?

EPA-EFE/ FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/ FRIEDEMANN VOGEL

Bivši članovi vlade su zakonski obvezani na diskreciju. Ali čak i ako okolo ne smeju da "brbljaju" o stvarima o kojima nešto znaju, oni su itekako rado viđeni u preduzetničkim vodama.

Na primer kao savetnici, a i zbog njihovih sjajnih političkih kontakata. Neki prethodnici Angele Merkel su prešli u privredu. Helmut Šmit je 1982. postao izdavač nedeljnika Die Zeit, bio je i vrlo popularan govornik. U jednom intervju je 2012. rekao: "Imao sam pravilo da nijedan nastup ne održim za honorar manji od 15.000 dolara."

A kako se još bolje zarađuje, to su demonstrirali bivši kancelari Helmut Kol i Gerhard Šreder. Oni su svoju političku prošlost i slavu doslovno "pozlatili" - Kol je tako utemeljio firmu koja se bavila lobiranjem i strateškim savetovanjem. I odlično je zarađivao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu