Odbrana Mustafe: "Nije ni video, niti tukao svedoka"

Odbrana Saljiha Mustafe tvrdila je pred sudom za zločine OVK da Mustafa nikada nije ni video, a kamoli tukao zaštićenog svedoka optužbe u pritvoru tzv. OVK.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL
Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL

Veterani tzv. OVK došli do tajnog spiska

Kako je navedeno na suđenju u Hagu, Mustafa se tereti da je to učinio na proleće 1999. godine u selu Zlaš kod Prištine.

Svedok, Albanac, ostao je pri iskazu da je Mustafa osoba koja ga, zajedno sa drugim vojnicima OVK, tukla i prislonila mu pištolj u čelo u simuliranoj egzekuciji, dok je bio pritvoren u Zlašu u aprilu 1999.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mustafin branilac Džulijus fon Bone, svedok pod pseudonimom 3953 nije, medjutim, mogao da jasno odgovori kako i na osnovu čega zna da je ta osoba bio baš Mustafa.

Svedok optuženog nije mogao ni da opiše, ponavljajući da je u Zlašu imao vreću na glavi i da je bio mrak dok su ga vojnici OVK tukli.

Rekao je, ipak, da je "jednog dana čuo kako vojnici nekog oslovljavaju čudnim imenom Tabut".

Po optužnici, Tabut ili Komandant Tabuti bio je ratni nadimak optuženog Mustafe.

Mustafa (49), tadašnji komandant tzv. OVK u području Lab, optužen je u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala "kolaborantima" i "špijunima", u improvizovanom pritvoru u Zlašu u aprilu 1999

Branilac Fon Bone insistirao je, tokom unakrsnog ispitivanja, da mu svedok kaže kako zna da je Mustaf osoba koja ga je zlostavljala.

"Znam, zato što sam naknadno čuo da je on bio glavni tamo. Logično", odgovorio je svedok.

Isti odgovor, svedok je ponavljao - uz opasku da ni pre ni posle prebijanja u Zlašu nikada nije video Mustafu - dok je advokat Fon Bone insistirao na istom pitanju.

"Znači, vi to niste znali, nego ste čuli od drugih", pitao je Mustafin branilac.

"Da", odgovorio je svedok, ali je odbijao da kaže od koga je to čuo.

Na kraju je, ipak, izjavio da mu je to rekla supruga, mesec dana nakon što ga je OVK, 18. aprila 1999, oslobodila iz pritvora u Zlašu.

Branilac je, potom, sugerisao da to znači da je svedoka u pritvoru OVK mogla tući neka druga osoba, a ne Mustafa, ali je svedok tu mogućnost odbio.

"Moj klijent kaže da vas nikada nije ni video ni tukao", rekao je svedoku Mustafin advokat.

"Onda ste me vi tukli u Zlašu", odvratio je svedok braniocu, zbog čega ga je opomenula predsedavajuća sudija Mapi Feld Volje (Mappie Veldt Foglia).

Svedok je zatim dodao da optuženi "može pričati šta hoće, njegova stvar".

Sudjenje će biti nastavljeno sutra, iskazom drugog svedoka optužbe.

Proces Mustafi prvi je pred sudom koji je je, pod zvaničnim nazivom Specijalizovana veća Kosova, 2015. osnovala Skupština Kosova pod medjunarodnim pritiskom izazvanim izveštajem Saveta Evrope o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji.

Mustafa je optužen za zlodela nad najmanje šest Albanaca pritvorenih u Zlašu od 1. aprila do 19. aprila 1999. Jedan zarobljenik je bio ubijen, a ostali su, posle zlostavljanja i mučenja, bili pušteni na slobodu.

Optuženog su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio je da nije kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu