Darija Kisić na otvaranju prevodilačkog centra za znakovni jezik – tako se i obratila VIDEO/FOTO

U Beogradu je danas otvoren Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik sa video-relej servisom, prvi u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Dostupan je 24 sata, sedam dana u nedelji.

Više od 70.000 gluvih i nagluvih građana i članovi i njihovih porodica moći će da koriste jedinstveni servis prevođenja, sa znakovnog jezika i na znakovni jezik, što će im, kako je poručeno na skupu, omogućiti samostalan život i kvalitetniju svakodnevicu.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u ovoj godini za rad republičkog i pokrajinskog saveza u 44 lokalnih udruženja gluvih i nagluvih opredeljeno oko 34 miliona dinara. Navela je da je više od 13 miliona dinara uloženo za prevodilački servis i video-relej Savezu gluvih i nagluvih u Srbiji, kao i lokalnim organizacijama u njenom sastavu.

Prema njenim rečima, za prevodilački servis Saveza gluvih i nagluvih Vojvodine odobreno je 318.000 dinara, a za prevodilački servis u pokrajinskim organizacijama odobreno je više od četiri miliona dinara.

Kisić Tepavčevićeva je naglasila da je epidemija koronavirusa otežala pružanje usluga na terenu, posebno za vreme vanrednog stanja, dok, naglasila je, maske predstavljaju dodatnu barijeru u komunikaciji. Ona je istakla da se mnoge gluve ili nagluve osobe svakodnevno suočavaju sa brojnim izazovima, posebno po pitanju dostupnosti informacija, obrazovanja i normalnog funkcionisanja.

"Cilj je da naši sugrađani mogu nesmetano da komuniciraju i ispoljavaju sve aktivnosti koje žele", rekla je ministarka o značaju otvaranja Nacionalnog prevodilačkog centra.

U Srbiji trenutno postoji 41 organizacija u kojoj postoje prevodilački servisi koji pružaju usluge svim gluvim i nagluvim osobama.

Otvaranje Nacionalnog prevodilačkog centra omogućeno je zahvaljujući Gradskoj organizaciji gluvih Beograda, Saveza gluvih i nagluvih Srbije i Udruženju mladih gluvih Srbije. Njegovo otvaranje ostvareno je i uz pomoć Srpskog filantropskog foruma i kompanije Japan tobako internešenal (JTI), koja je donirala 16,2 miliona dinara.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu