Mediji: Zabranjuju se veselja širom Srbije

Dok svakodnevno beležimo ogromne brojeve novozaraženih koronavirusom, opštine uvode nova ograničenja, a u jednom gradu u planu su dve najnepopularnije mere.

Izvor: Blic
Podeli
EPA-EFE/PANTELIS SAITAS/Ilustracija
EPA-EFE/PANTELIS SAITAS/Ilustracija

Kako piše "Blic", pojedine lokalne samouprave su se odlučile, dok čekaju nove odluke Kriznog štaba o kovid propusnicama, da na teritoriji svojih gradova mere pooštre, a one se uglavnom odnose na broj okupljenih.

Prvi je to odlučio Novi Pazar, koji je još pre desetak dana ukinuo sva slavlja na teritoriji grada. Gradski štab za vanredne situacije u Novom Pazaru doneo je naredbu kojom se zabranjuje organizovanje porodičnih veselja u ugostiteljskim objektima.

Ova naredba stupila je na snagu od ponedeljka 13. septembra i biće na snazi dok se epidemiološka situacija u gradu ne poboljša. Štab je ranije doneo odluku da đaci svih srednjih škola na teritoriji Novog Pazara pređu na nastavu na daljinu putem interneta.

Veliki broj zaraženih i uvođenje novih mera imali su i jednu pozitivnu posledicu - ovaj grad beleži sve više vakcinisanih, što nije bio slučaj u prethodnom periodu.

Sličnim putem pošao je i Ljig. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije usled koronavirusa, Štab za vanredne situacije Opštine Ljig apelovao je juče na građane da ne organizuju veća porodična slavlja i okupljanja u ugostiteljskim objektima i na privatnim posedima, dok se epidemiološka situacija ne stabilizuje.

Takođe, Štab za vanredne situacije opštine Ljig pozivao je sve stanovnike koji se do sada nisu vakcinisali da to učine što pre, da bi se sačuvalo zdravlje ljudi, s obzirom na to da se poslednjih dana beleži stalan porast broja zaraženih od koronavirusa.

U glavnom gradu mere su jednake kao na teritoriji cele zemlje, pa su u Beogradu dozvoljena okupljanja do 500 ljudi i to samo uz odobrenje Kriznog štaba, maske su obavezne u zatvorenom javnom prostoru, prevozu... Slična situacija je i u Nišu.

Užički gradski štab za vanredne situacije, pored postojećih mera koje je propisala država, planira da uvede još dve mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa – da se zabrani emitovanje žive muzike u periodu od 23 do 06 sati i da se rad svih objekata u kojima se organizuju javna okupljanja ograniči do 21 sat.

Razlog su, kako za „Blic“ kaže dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, pogoršana epidemijska situacija u protekle četiri nedelje i nepovoljne prognoze.

Predlog ovih mera grad Užice je 15. septembra poslao Republičkom kriznom štabu, Ministarstvu zdravlja i Institutu „Batut“.

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je doneo odluku da se u Valjevu odlažu sve javne manifestacije i sva druga javna okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru do poboljšanja epidemiološke situacije.

Takođe, obavezuju se pravna lica i preduzetnici koji organizuju javna okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru na striktno i dosledno poštovanje mera koje su određene Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu