"Dolaze bolji dani"

Lider glavne opozicione Konzervativne stranke u Kanadi Erin O'Tul, priznao je danas poraz.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP
Foto: Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

On nije uspeo da na izborima spreči liberale premijera Džastina Trudoa da obezbede treći mandat.

U razgovoru sa svojim pristalicama O'Tul e je potvrdio da je pozvao Trudoa da mu čestita. Kanadski premijer je na putu je da osvoji novi mandat, a prema izveštajima medija on neće imati većinu poslanika u parlamentu, ali će ih ipak imati dovoljno da formira manjinsku vladu, prenosi Rojters. Kako su saopštili CBC i CTV liberali vode u 157 izbornih okruga, jedan više nego što su imali pre izbora, uključujući i one u Ontariju i Kvebeku.

Donji dom parlamenta ima 338 mesta, a stranci premijera je potrebno 170 da bi imala većinu, dok su konzervativci Erin OTula na drugom mestu, i trenutno vode u 121 okrugu. Trudo, koji je na vlasti od 2015. godine i predvodi manjinsku vladu od 2019. godine, odlučio se za prevremene izbore kako bi proverio podršku koju ima nakon sprovedenih vladinih mera protiv pandemije, koje su uključivale i ogromnu potrošnju za podršku pojedincima i kompanijama i zalaganje za široku kampanju vakcinacije.

Smatra se da bi druga manjinska vlada za Trudoa mogla da znači da će njegovi liberali ponovo morati da se oslanjaju na opozicione stranke, poput Nove demokratske partije, koja je više levo orijentisana, kako bi imala podršku za donošenje zakona.

Trudo je se u prvom obraćanju posle izborne pobede zahvalio se Kanađanima što su glasali za njegovu stranku i najavio bolje dane koji dolaze za zemlju.

"Dali ste ovoj vladi i ovom parlamentu jasna uputstva", poručio je Trudo u obraćanju i na francuskom i na engleskom jeziku iz hotelske sale u Montrealu, prenosi BBC. On je pomenuo najvažnija pitanja iz kampanje njegove stranke - borbu protiv klimatskih promena, jeftine stanove i brigu o deci, uz obećanje da će nastaviti da radi na njima.

Trudo se zahvalio i svojim političkim protivnicima što su deo ovog, kako je rekao, važnog trenutka. Na kraju svog obraćanja, kanadski premijer je pozvao sve da se okrenu budućnosti i da nastave da rade zajednički na svemu onome što očekuje novu vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu