"Neizvesnost u evrointegraciji mogla bi bitno da utiče na mir na Zapadnom Balkanu"

Skoplje -- Predsednik S. Makedonije Stevo Pendarovski upozorio je da bi zastoj i neizvesnost u evrointegraciji zemalja Zapadnog Balkana mogli da utiču na mir i stabilnost.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pročitajte i:

"EU zaboravila region Zapadnog Balkana"

Kako je saopštio Kabinet predsednika Severne Makedonije, Pendarovski je to rekao na 20. sastanku na visokom nivou u organizaciji Međunarodnog centra "Nizam Gandžavi", koji je održan na marginama 76. Generalne skupštine UN.

Kako se precizira, Pendarovski je opisujući evidentan zastoj u integrativnim procesima svih zemalja Zapadnog Balkana u EU u nekoliko poslednjih godina izrazio zabrinutost i upozorio da bi neizvesnost na tom planu mogla bitno da utiče na mir i stabilnost u regionu.

Prema njegovim rečima, rezultati sadašnjeg zastoja su spor reformski tempo i uspon evroskepticizma u svim državama Zapadnog Balkana.

Održavanje perspektive za članstvo u EU je, istakao je Pendarovski, važan pokretač reformi, ne samo u Severnoj Makedoniji, već i u zemljama Zapadnog Balkana, dok je samo članstvu u EU ključno za obezbeđivanje dugorošne stabilnosti, mira i prosperiteta u regionu.

"Budućnost Zapadnog Balkana je u EU i Unija treba da drži vrata otvorena, ne samo zbog potrebe za ozbiljnim rezultatima u delu evropskih demokratskih kriterijuma, vladavine prava i borbe protiv korupcije, već i zbog mogućnosti da eventualni vakum iskoriste strani faktori koji promovišu geopolitičke koncepte koji nisu bazirani na opštim evropskim vrednostima", rekao je Pendarovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu