"Svi počinioci ratnih zločina moraju biti kažnjeni"

Beograd -- Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da svi ratni zločini moraju biti kažnjeni u skladu sa zakonom, bez obzira na nacionalnu, etničku i versku pripadnost.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Popovićeva je na regionalnij konferenciji tužilaca iz bivše Jugoslavije o saradnji u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina posebno ukazala na značaj regionalne saradnje u toj oblasti.

Ona je naglasila da suđenja za ratne zločine učinjene tokom oružanih sukoba devedesetih godina prošlog veka predstavljaju jedan od važnijih koraka u procesu pomirenja u regionu bivše Jugoslavije.

Prema njenim rečima, ta suđenja predstavljaju i uslov za afirmaciju vladavine prava u svakoj državi.

Navela je da "o posvećenosti Srbije procesuiranju ratnih zločina" govore dokumenta izrađena pod okriljem Ministarstva pravde. Dodala je da se tu ističe Nacrt nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina za period od 2021. do 2026. sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije.

Prema njenim rečima, usvajanje tog akcinog plana se "očekuje u narednom periodu" "Pomenutu posvećenost potvrđuju i jaki institucionalni kapaciteti Srbije, specijalizovane organizacione jedinice policije, Tužilaštvo za ratne zločine i odeljenja sudova za ratne zločine", rekla je ona.

U saopštenju je navedeno da su, na marginama konferencije, u Ministarstvu pravde i Predsedništvu Srbije održani sastanci sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom.

Regionalnu konferenciju, kako je ranije saopšteno, organizovali su srpsko Tužilaštvo za ratne zločine uz podršku Ujedinjenih nacija i vlade Velike Britanije. Sudski Mehanizam u Hagu pravni je naslednik Haškog tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu