"Komšić da priča u UN? On je tamo samo privatno. Haos"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik osvrnuo se na odlazak predsedavajućeg te ustanove Željka Komšića u Njujork.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic
Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic

Dodik je naveo da je predsedavajući Željko Komšić samovoljno otišao u Njujork na sednicu Generalne skupštine UN, da je tamo u privatnoj poseti i da ne može predstavljati BiH, kao i da je o tome obavestio generalnog sekreta GS UN. Dodik je istakao da taj Komšićev postupak pokazuje da u BiH vlada haos.

Predsedništvo nije donelo odluku o slanju delegacije BiH na sednicu Generalne skupštine UN, rekao je Dodik.

"Željko Komšić je tamo u privatnoj poseti i odbacujem bilo kakvu mogućnost da on predstavlja BiH. Radi se zloupotrebi i kršenju Ustava, kao i Poslovnika o radu Predsedništva BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

"U delegaciji nema Srba. Niko iz mog kabineta nije otišao u Njujork. Komšić nije ozbiljan političar, jer bi poštovao odluke, ovako ide sam bez ikakvih instrukcija iz Predsedništva BiH", poručio je Dodik.

On je rekao da su sve članice UN dobile njegovo pismo u kome se navodi da Komšić ne predstavlja stavove BiH.

"Pošto vidim da se govori o mogućnosti da se on obrati, to govori da se generalni sekretar UN, ako se to desi, upetljao u raspad BiH, jer ignoriše Ustav i Poslovnik o radu Predsedništva BiH", naveo je Dodik.

Nije bojkot

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da neučestvovanje Srba u državnim institucijama BiH nije bojkot, već poštovanje odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

NSRS je odluku o neučestvovanju Srba u državnim institucijama donela nakon što bivši visoki predstavnik Valentin Incko neposredno uoči odlaska sa te pozicije primenio tzv. bonska ovlašćenja i nametnuo zakon o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici.

"Nije nikakva blokada u pitanju već sprovodjenje odluka Narodne skupštine Republike Srpske, a u donošenju ovih odluka učestvovale su sve parlamentarne partije u Republici Srpskoj", podsetio je Dodik na konferenciji za novinare.

On je rekao da na današnoj sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nema predstavnika iz Republike Srpske, shodno odlukama Narodne skupštine Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu