Protest žena u Kabulu, traže da se vrati ministarstvo; "Sklanjanje žena znači sklanjanje ljudskih bića"

Desetina žena protestovalo je ispred avganistanskog ministarstva za ženska prava koje je zatvoreno nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STRINGER
EPA-EFE/STRINGER

Umesto ministarstva za ženska prava, sada se tu nalazi ministarstvo za promociju vrlina i sprečavanje poroka, prenosi Rojters.

Žensko osoblje koje je radilo u ministarstvu pokušava nekoliko nedelja da se vrati na posao, međutim, uvek dobijaju isti odgovor - a to je da idu kući, dodaje britanska novinska agencija.

Tabla ispred ministarstva za ženska pitanja zamenjena je tablom za ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka.

"Ministarstvo za ženska pitanja mora biti ponovo aktivirano. Sklanjanje žena znači sklanjanje ljudskih bića", rekla je jedna od okupljenih žena, Basira Tavana.

Kada su talibani bili na vlasti (1996-2001), devojčicama nije bilo dozvoljeno da pohađaju škole i ženama je bilo zabranjeno da rade i da se edukuju, dodaje Rojters.

Tokom tog perioda, ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka postalo je poznato kao talibanska policija za moral, koja je sprovodila šerijatski zakon tumačeći ga na svoj način, koji je uključivao striktni kodeks oblačenja, javna bičevanja i pogubljenja.

Žene su protestovale dan nakon što su se neke devojčice vratile u osnovne škole sa razredima razvrstanim po polu, ali starije devojčice su se suočile sa mučnim čekanjem bez ikakvog objašnjenja da li će i kada moći da nastave sa učenjem.

"Ne možete potisnuti glas avganistanskih žena tako što ćete držati devojčice kod kuće i ograničavati ih, zabranjivati im da idu u školu. Današnje žene u Avganistanu nisu one od pre 26 godina", rekla je jedna od učesnica protesta, preneo je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu