Dva važna susreta Vučića: Šta da očekujemo od Erdogana i fon der Lajen? VIDEO

U narednom periodu dva važna susreta očekuju predsednika Vučića. Prvo će se u subotu sastati sa turskim predsednikom Erdoganom.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Zatim će Vučić 30. septembra u Beogradu ugostiti predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen. Oba susreta su, na različite načine, od izuzetnog značaja za Srbiju.

Evropska perspektiva Srbije je od velike važnosti, ali je isto toliko bitna i stabilnost u regionu. Predsednik Srbije se bavi u septembru i jednim i drugim, a prvo će na redu biti bilateralni odnosi sa Turskom, kao i uticaj Turske i Erdogana na situaciju u BiH.

"Njegova zadnja poseta BiH mora se priznati da je bila pozitivna inicijativa da se i predsednik Erdogan uključi kroz trilateralu, saradnju Beograd-Sarajevo-Ankara u rešavanju otvorenih pitanja vezano za BiH i za položaj Republike Srpske, za naše interese. Mslim da je izuzetno značajno", kaže diploamta Zoran Milivojević.

Politički analitičar Dušan Janjić vidi ovo i kao priliku da se Erdogan konsultuje sa Beogradom.

"Erdogan tu može dosta da uradi i već je u svojoj poseti dosta uradio da primiri te sukobe na relaciji Sarajevo-Banjaluka, ali očigledno treba i ozbiljnije konsultacije i sa Beogradom", rekao je Janjić.

Za oko dve nedelje, uoči samita u oktobru kojim predsedava Slovenija, gošća Beograda biće i predsednica Evropske komisije.

"Očekujemo da njenim boravkom bude potvrđena ta evropska perspektiva ali kroz ponovno vraćanje procesa prosirenja u agendu EU i Evropske komisije. Ja mislim da je poseta važna jer je to prva njena poseta kod nas, dakle u mandatu ove nove komisije kada će biti razgovori i o stanju u regionu i treba očekivati da ona podrži politiku Srbije u regionu Otvoreni Balkan i sve ono sto je u funkciji evrointegracija", smatra Milivojević.

Ali je prisustvo fon der Lajen važno i zbog aktuelne borbe protiv pandemije. Evropa ima nameru da zaštiti uuniju od pandemije i da joj ne bude izložena.

"Već je jasno da ce i Srbija ali i druge zemlje zapadnog Balkana dobiti ozbiljnu pomoć od zdravstvenog fonda za oporavak ne samo za borbu protiv kovida, već i za oporavak zdravstvenog sistema", navodi Janjić.

Prilikom posete predsednice evropske komisije Srbija ce imati priliku da pokaze koliko je napredovala kada su u pitanju vladavina prava i mediji, kako bi se deblokirao proces integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu