Plenković poslao poruku Srbiji

Knin -- Hrvatski premijer Andrej Plenković poslao je poruku Srbiji na obeležavanju hrvatske akcije "Oluja" u Kninu.

Izvor: B92
Podeli
 EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS
EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Pročitajte i:

"Bog je izneveren i to kako"; Vučić: Nikada niko neće zakukati za srpskom decom VIDEO/FOTO

"NATO je pobedio krajiške Srbe" VIDEO

Hrvatska slavi "Oluju"; U Knin stigao državni vrh VIDEO/FOTO

On je rekao da je poseban osećaj doći u Knin na godišnjicu "Oluje".

"Prilika je da se prisetimo dana ponosa i pobede, ali i izraz trajne zahvalnosti prema svima koji su dali svoj život da Hrvatska bude ponosna", rekao je on.

On je kazao da je Hrvatska uspela da "ustroji respektabilnu vojnu silu koja je porazila zločinačku politiku Miloševićevog režima".

"Time je dovršen rat i uspostavljen mir. To smo platili životima najhrabrijih hrvatskih sinova kojima smo trajno zahvali, kao i pripadnicima brojnih manjina koji su takođe branili Hrvatsku", poručio je Plenković.

Kako je kazao, Hrvatska će uvek dostojanstveno slaviti Oluju, kako bi, kako je rekao, buduće generacije negovale tradiciju Domovinskog rata.

"Vodimo se politikom pomirenja, suživota i razumevanja, uz poštovanje istorijske istine i izražavanja pijeteta svim žrtvama. To ne znači da ćemo ikada ikome dopustiti da dovode u pitanje legitimitet Oluje. To je poruka Srbiji koja bi trebalo da napusti jalovu politiku prošlosti i okrene se politici pomirenja", rekao je.

Podsetimo, godišnjica operacije "Oluja" u Srbiji se obeležava kao tužan dan proterivanja Srba sa područja današnje Hrvatske.

U hrvatskoj akciji "Oluja" proterano je više od 250.000, a ubijeno oko 2.000 Srba.

"Oluja" je počela 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane na Republiku Srpsku Krajinu, zbog čega se svake godine taj datum obeležava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima.
Ove godine taj dan obeležen je u naselju Busije kod Beograda u kojem mahom žive izbeglice iz Hrvatske.

Na obeležavanju je govorio patrijarh srpski Porfirije, koji je poslao pomirljivu poruku.

On je sredu uveče u Busijama, na obeležavanju Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja, istakao da treba da se pomolimo i za sve postradale pre toga u Hrvatskoj, kao i da ne smemo zaboraviti, ali da kao hrišćani moramo oprostiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu