"NATO je pobedio krajiške Srbe" VIDEO

Predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta kazao je za TV Prva da je "Oluja" bila "katastrofa za Srbe".

Izvor: B92, Prva
Podeli
Foto: TV Prva
Foto: TV Prva

Linta je rekao da su u izbegličkoj koloni bili njegovi porodica i prijatelji, istakavši da je ovaj zločin imao "katastrofalne posledice po Srbe".

"Vršena je sistematska pljačka i uništavanje srpske imovine, infrastrukture, fabrika. Prošlo je 26 godina, 'Oluja' je najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata i taj zločin traje dan danas", istakao je Linta.

On je kazao da je zapad obeležio srpski narod kao zločinački, i istakao da je oslobođanjem Marčaka i Gotovine "Oluja" predstavljena "kao legitimna akcija".

"Krajiške Srbe je pobedio NATO pakt, hrvatska vojska je samo bila deo te mašinerije... Nema pomirenja dok ima duplih standarda kada je reč o srpskim žrtvama. 'Oluja' je bila zločinačka akcija i mi bi trebalo da se borimo protiv poslave te akcije“, kazao je Linta.

Kako ističe, jasno je da se u Kninu slavi progon srpskog naroda, a dokaz tome je država koja finansira koncerte Marka Perkovića Tompsona, koji nastup počinje sa pesmom "Čavoglave".

Izjavio je da povremeno ode u svoj kraj, ali je dodao da se ne oseća prijatno u Hrvatskoj, odnosno "da oseća mržnju".

Jovan Vučenović iz Busija, koji je pre 26 godina proteran sa svog ognjišta, dovezao porodicu i 20-ak komšija u Srbiju.

"Nisam očekivao da se ovako neće strašno desiti. Toliki izliv mržnje komšija je bio strašan. Živeli smo u iluziji. Teško je opisati te dane u koloni", naveo je on

Rekao je da je mislio da je to privremeno, ali se ispostavilo da nije tako. Kazao je da u koloni bilo starih, dece, invalida, onemoćalih.

"Teško je u par reči reći o ovoj muku. Ovaj 4. avgust težak, teško je zaboraviti sve rođake i ono što smo primorani bili da ostavimo", objasnio je Vučenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu