Počeo sastanak sa vrhom Republike Srpske; Vučić: "Interesantno" FOTO

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa rukovodstvom Republike Srpske.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Dodik: "Moramo da se raziđemo. Biće promena granica" VIDEO

Sastanku prisustvuju srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade RS Radovan Višković. U razgovorima učestvuju predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Siniša Mali.

Posle sastanaka, koji je oko podne počeo u Vili Mir planirane su izjave za medije u 13.00 časova. Predsednik Vučić je najavio sastanak sa političkim predstavnicima Srba u BiH posle odluke bivšeg visokog predstavnik Valentina Incka da izmeni krivični zakon i zabrani i kažnjava negiranje genocida.

Inckove izmene zakona Skupština Republike Srpske proglasila je ''neprimenjivim'', a političke stranke u RS su odlučile da bojkotuju institucije u BiH.

Vučić je ranije rekao da Beograd pažljivo prati situaciju u Sarajevu i Banjaluci uz ocenu da je atmosfera u BiH ''najuzavrelija'' od Dejtonskog sporazuma i da Srbija ne može da ostavi RS u ekonomskom ili bilo kom drugom problemu.

Dodik je uoči sastanka u Beogradu rekao da će biti razgovarano o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o nastavku realizacije ključnih zajedničkih projekata kao što su hidroelektrane Buk Bijela, izgradnja auto-puta od Bijeljine do granice na Rači i izgradnja Aerodroma Trebinje.

Inače, srpski član Predsedništva BiH u utorak nije prisustvovao prvom sastanku novoimenovanog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji je 1. avgusta nasledio Incka na toj funkciji, sa ostalim članovima Predsedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Političke stranke u RS bile su protiv izbora Ssmita na mesto visokog predstavnika, a njegovo imenovanje nisu podržale Kina i Rusija.

"Interesantno da smo obukli odelo potpuno iste boje, što mislim da nam se u prethodnih nekoliko godina samo još jednom dogodilo. Važnije od toga nastavili smo razgovore o ekonomskoj saradnji Srbije i Srpske, problemima sa kojima se naš narod suočava, kao i unapređenju sveukupne regionalne saradnje. Usled svih obaveza danas Srbija i Srpska večeras će zajedno u Busijama obeležiti 26 godina od počinjanja zločinačke akcije Oluja, masovnih ubistava Srba i najvećeg etničkog progona na tlu savremene Evrope", napisao je Vučić na profilu na Instagramu.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu