Pronađeno 50 tela žrtava rata u Tigraju

Lokalne vlasti u provinciji Kasala u Sudanu pronašle su za sada oko 50 tela ljudi za koje se pretpostavlja da su bežali od rata u etiopskoj oblasti Tigraj.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zvaničnici su rekli da je potrebna forenzičarska istraga kako bi se utvrdili tačni uzroci smrti, piše AP.

Telo muškarca sa zavezanim rukama i telo žene sa ranama na grudima, pronađena su nizvodno od Humere, gde su izbeglice optužile vlasti i savezničke borce iz etiopske regije Amhara da su tokom rata isterali lokalne Tigrajce, tvrdeći da je zapadni Tigraj njihova zemlja.

"Video sam mnogo varvarskih stvari", rekao je doktor i dodao da "je neke udarila sekira".

Svedoci sa reke su rekli da nisu uspeli da uhvate sva tela koja plutaju nizvodno zbog brzog toka vode tokom kišne sezone.

Samanta Pauer, administrator Američke agencije za međunarodni razvoj, posetila je danas izbeglički kamp u Sudanu u kojem je boravilo hiljade Etiopljana koji su pobegli iz rata u Tigraju.

Pauerova će posle posete otići u Etiopiju kako bi izvršila pritisak na vladu da dozvoli humanitarnu pomoć Tigraju, dodaje AP.

Tigraj je region koji ima šest miliona stanovnika i u kom je najgora kriza gladi na svetu u poslednjoj deceniji.

UN-ova agencija za hranu rekla je da radi na pružanju hrane Tigraju preko Sudana uprkos narušenim vezama između glavnog grada Sudana Kartuma i glavnog grada Etiopije Adis Abebe.

Marijana Vard, zamenica direktora Svetskog programa za hranu u Sudanu rekla je da su pregovori o pristupanju blokiranom regionu Tigraja prilično teški.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu