Obećao je: "Neću postati diktator"

Predsednik Tunisa Kais Said obećao je u petak da se neće pretvoriti u diktatora, odbacivši optužbe da je izveo državni udar.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/  PRESIDENCY OF TUNISIA HANDOUT
EPA-EFE/ PRESIDENCY OF TUNISIA HANDOUT

Pročitajte još:

Dramatično u Tunisu; Ljudi su na ulicama, smeniće i ministre VIDEO/FOTO

I to nakon što su uhapšena dva člana parlamenta usled njegove odluke da im ukine imunitet.

"Vrlo dobro poznajem ustavne tekstove, poštujem ih i učio sam ih, a nakon toliko vremena neću se pretvoriti u diktatora kako su neki rekli", rekao je Said.

Said tek treba povući poteze, za koje kritičari kažu, da će smiriti Tunižane, uključujući i imenovanje privremenog premijera te plan za okončanje hitnih mera.

Pravosuđe Tunisa pokrenulo je istragu protiv četiri člana islamističke stranke Enahda zbog nasilja ispred parlamenta nakon što je predsednik Kais Said saopštio hitne mere u zemlji, javila jenovinska agencija TAP.

Istraga se vodi, između ostalih, protiv člana obezbeđenja Raheda Ganoučija, lidera Enahde i predsednika parlamenta, preneo je Rojters.

Enahda je saopštenje predsednika Kaisa Saida u nedelju opisala kao puč i održala sednicu ispred parlamenta rano u ponedeljak na kojoj su se clanovi stranke i pristalice predsednika međusobno gađali kamenjem i flašama.

Podsetimo, predsednik Tunisa Kais Said postavio je novog ministra unutrašnjih poslova, u svom prvom velikom imenovanju otkako je suspendovao rad parlamenta i preuzeo izvršna ovlašćenja ranije ove nedelje zbog protesta i ekonomske krize.

Said je imenovao Ridu Garsalija, bivšeg savetnika predsednika za nacionalnu bezbednost, na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova, a njegova odluka da u nedelju preuzme izvršne poslove okarakterisana je od kritičara kao državni udar i izazvala je zabrinutost zbog mlade demokratije u Tunisu, prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu