Hakeri iz Niša koje traži SAD pušteni iz pritvora

Beograd -- Svih desetoro Nišlija čije izručenje traže SAD zbog sumnje da su počinili računarske prevare u Teksasu, pušteno je da se brane sa slobode.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Saslušani hakeri u Beogradu - njihovo izručenje traži SAD VIDEO

Obustavljeno izručenje programera iz Niša Americi VIDEO

Trojica osumnjičenih Kristijan Krstić, M. P. i B. R. pušteni su iz pritvora, dok je ostalima ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor, rečeno je Tanjugu u odbrani okrviljenih.

Sud im je, međutim, odredio meru zabrane napuštanja boravišta i obavezno javljanje policiji.

Ova odluka je usledila nakon što je prošle sedmice Evropski sud za ljudska prava doneo privremenu meru kojom je preporučio našoj državi da odloži izručenje osumnjičenih Nišlija SAD, dok taj sud ne odluči o predstavkama koje će tom sudu podneti okrviljeni.

Datumi odlučivanja Evropskog suda za svakog od okrivljenih po pomenutim predstavkama su različiti, ali su mahom posle 15. avgusta. Inače, u Srbiji je postupak ekstradicije u fazi odlučivanja ministra pravde o tome da li će dati saglasnost na njihovo izručnje, pošto je već doneta pravosnažna sudska odluka da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručneje.

Svih 10 osumnjičenih protivili su se izručenju, dok je jedan od osumnjičenih Antonije Stojiljković (32) iz Niša bio saglasan sa izručenjem, pa je njegova ekstradicija realizovana 4. februara.

SAD i Srbija imaju zaključen sporazum o izručenju sopstevnih državljana, a izručenje Stojiljkovića bila je prva njegova realizacija. U ovom slučaju pored Stojiljkovića, tužilaštvo Severnog okruga Teksas, SAD, tereti još 10 osoba iz Srbije sa prebivalištem u Nišu da su u zaveri prevarili investitore za iznos od preko 70 miliona dolara.

To su F. A. K., U. S., N. K., A. S. E, M. M., N. D. i N. M., Kristijan Krstić, M. P. i B. R.

Terete se za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara

Prema optužnici koju je saopštila ambasada SAD u Beogradu, osumnjičeni se terete za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara, koja je obuhvatila nekoliko kontinenata, i bila usmerena i protiv američkih građana i protiv stranaca.

Optuženi su, kako tvrde tužioci u Teksasu, učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Opšns Rajder, Bank de Opšns, Start Opšns, Dragon Majning, BTC Majning Faktori i Triniti Majning. Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da "investiraju" u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Oni su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao "lider na svetskom tržištu binarnih opcija" i hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog. S druge strane, na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili su da investitori od njih mogu "kupiti bitkoine upola tržišne cene" zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade "non-stop širom sveta".

Optuženi su koristili izmišljene profile, pretežno ženske, sa imenima i fotografijama službenika i direktora nepostojećih investicionih kompanija i koristeći čak lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme, navodi se u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 196 idi na stranu