Orban "se širi"

Beč -- Premijer Mađarske Viktor Orban je, objavljivanjem oglasa u austrijskoj štampi, nastavio svoju kampanju predstavljanja stavova Budimpešte o budućnosti EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ ARIS OIKONOMOU / POOL
EPA-EFE/ ARIS OIKONOMOU / POOL

U poslednjoj tački, sedmoj po redu, zalaže se za prijem Srbije u EU.

Nakon Nemačke, skandinavskih zemalja i Hrvatske, oglas mađarske vlade objavljen je preko cele strane u bečkom dnevniku "Prese".

Inače, švedski javni servis tvrdi da je belgijska štampa odbila da objavi oglas mađarske vlade.

U oglasu u bečkom dnevniku Orban kritikuje Brisel zbog stvaranja "superdržave" bez odobrenja članica.

U tekstu pod naslovom "O budućnosti EU - mađarski predlozi", nalazi se sedam predloga, od kojih se poslednja tačka tiče Srbije. "Srbija mora, kao članica, biti primljena u EU", navodi se u oglasu koji nosi potpis Orbana.

U prvoj tački, Mađarska ukazuje da Brisel uspostavlja superdržavu, iako mu niko nije dao odobrenje za to.

"Mi kažemo 'ne' evropskoj imperiji", poručuje Budimpešta.

Mađarska se dalje zalaže za izmenu osnovnog sporazuma EU i brisanje cilja "sve tešnjeg jedinstva evropskih naroda" i, takođe, želi da odluke donose izabrani političari.

"Snaga evropske integracije se crpi iz zajedničkih evropskih uspeha. Ako ne možemo biti zajedno uspešniji nego što bi bili sami, onda je to kraj EU", poručuje se u oglasu.

Naredna decenija, piše u oglasu, biće vreme opasnih izazova - prete masovna migracija i pandemija. "Moramo štititi građane Evrope", poruka je Orbana.
On takođe naglašava da je neophodno ponovo uspostaviti evropsku demokratiju.

"Evropski parlament se pokazao kao ćorsokak. On zastupa isključivo sopstvene ideološke i institucionalne interese. Mora se povećati uloga nacionalnih skupština", zahteva se u oglasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu