Iran: SAD ukidaju sve sankcije za naftu i brodarstvo

Teheran -- Iranske vlasti su saopštile danas da su SAD pristale da ukinu sve sankcije za iransku naftu i brodarstvo.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ALEXANDER BECHER
EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Iran odgovorio: To nije konstruktivno

Odlučeno je i da SAD skinu neke visoke iranske zvaničnike sa "crne liste".

To je, kako je saopšteno, postignuto tokom razgovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Teherana i globalnih sila.

"Postignut je sporazum o uklanjanju svih sankcija za sektor osiguranja i brodarstva koje je uveo (bivši američki predsednik Donald) Tramp", izjavio je šef kabineta iranskog predsednika Mahmud Vaezi.

"Oko 1.040 sankcija iz Trampove ere biće ukinuto tim sporazumom. Takođe je dogovoreno ukidanje nekih sankcija pojedincima i članovima iz užeg kruga vrhovnog vođe", dodao je Vaezi.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je izjavio u nedelju da još uvek postoje nuklearne obaveze koje Iran mora da preuzme.

Drugi zapadni i iranski zvaničnici su takođe istakli da je područje pregovora još uvek daleko od zaključka.

Iran se 2015. godine dogovorio da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji. Tramp je napustio sporazum tri godine kasnije i ponovo uveo sankcije Iranu, a Teheran je odgovorio kršenjem nekih nuklearnih ograničenja.

Nova američka administracija predsednika Džoa Bajdena želi da se obnovi sporazum, ali strane ne mogu da se saglase o tome koje korake treba preduzeti i kada, ocenjuje agencija Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu