Preminuo muškarac koji je od kovida bolovao više od godinu dana: "Ne mogu više"

Čovek iz Velike Britanije koji je najduže patio od kovid 19, i proteklih 14 i po meseci proveo u bolnici, umro je nakon što je rešio da prekine lečenje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Sue Kelk/Swns/Swns/Profimedia
Foto: Sue Kelk/Swns/Swns/Profimedia

Džejson Kelk (49) zarazio se na početku pandemije i primljen je u bolnicu "Sent Džejms" u Lidsu, Vest Lorks, 31. marta prošle godine. Tamo je ostao do jutros kada je prevezen u obližnji dom, gde je poslednje sate proveo okružen članovima svoje porodice.

Njegova slomljena supruga Sju Kelk (63) rekla je da je Džejsonova bitka postala preteška i da je doneo odluku da zaustavi svako lečenje.

Odajući počast svojoj "srodnoj duši"“ sa kojom je bila 20 godina, Sju je dodala: "Bilo je vrlo mirno. Definitivno mu je bilo važno da ode pod svojim uslovima. Iza nas je ostalo mnogo ožalošćenih ljudi. Ljudi možda ne misle da je bio hrabar, ali Bože moj, bio je hrabar. Stvarno mislim. Ovo je najhrabrije što neko može da uradi, da zapravo kaže: 'Ne želim više da živim ovako', rekla je ona.

Džejson, koji je imao dijabetes i astmu tipa 2, primljen je u bolnicu 31. marta 2020, a samo nekoliko dana kasnije 3. aprila, prebačen je na intenzivnu negu.

Od tada je tamo, boreći se za život nakon što mu je virus poharao pluća i uništio bubrege. Džejson je razvio tako ozbiljne stomačne probleme da ga je trebalo hraniti intravenozno.

Nada se probudila u martu ove godine kada je obeležio 15 dana zaredom bez upotrebe respiratora. Skinuli su ga sa dijalize i uživao je u porodičnim posetama na otvorenom oko bolnice jednom nedeljno.

U to vreme rekao je da se nada povratku u svoj dom u Lidsu, rekavši da želi da "sedi na svojoj sofi i jede ribu i čips sa Sju i gleda televiziju".

Međutim, dodao je: "U nekoliko navrata sam gubio nadu, uglavnom zato što se čak i sada odredište koje idem čini tako daleko."

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još i:

UŽIVO Kovid se ne smiruje; Skok novozaraženih; Nove mere Mikrobiolog

Branko Rihtman upozorio: "Samo je pitanje dana kada će stići u Srbiju"

Otkrili su: Nova je i opasna, još uvek se ne zna ime

Džejsonov oporavak je bio toliko dobar da je mogao da pije čaj i jede kolače i vrati se jednoj od svojih strasti - računarskom kodiranju.

Na nesreću, početkom maja njegovo stanje se pogoršalo i na kraju je morao ponovo da provede nekoliko dana na respiratoru, pre nego što je razvio dve infekcije.

Rekao je Sju da se od njih ‘nikada zaista nije oporavio’.

Pre tri nedelje ponovo je stavljen na respirator 24 sata dnevno, a Sju je rekla da je u tom trenutku odlučio da mu je dosta.

"Samo je želeo da se sve završi. Antibiotici su funkcionisali, ali njegov duh je nestao. Mislim da Džejsona iz februara 2020. više nema. Ovo je Džejson kojeg smo poznavali i voleli. U poslednjih nekoliko nedelja pre recidiva rekao je da su mu se probudile nade, ali da je nakon toga 'dobio još jedan udarac u zube'".

Sju je rekla da je Džejson pre smrti bio okružen voljenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu