Nova runda - prvo bilaterala, pa trilaterala

Brisel -- U Briselu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/Borkus
Foto: Depositphotos/Borkus

Kako su mediji ranije najavili predviđeno je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 9.30 bilateralno sastane sa glavnim posrednikom Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine, Žosepom Boreljom.

Nakon odvojenih bilateralanih sastanaka Borelja sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i Vučićem, oko 10.30 trebalo bi da počne i trilateralni sastanak kojem će prisustvovati predsednik Srbije, premijer Kosova, šef diplomatrije EU i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Vučić: Ako misle da će jedan da mi zavrne ruku, drugi vrat - to se neće desiti

Problem ili rešenje?


EU poručila: "Nema novog procesa"

Obraćanja Lajčaka medijima se očekuje na kraju sastanka, oko 13.00 časova.

Iz EU, koja je glavni posrednik u dijalogu, pred današnji sastanak istakli su da je reč o nastavaku procesa započetog još 2011. godine, a ne početak novog dijaloga.

Inače, uoči sastanka predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će insistirati na implementaciji svega do sada dogovorenog.

Poručio je da pred Srbijom nisu laki dani i da situacija nije ružičasta, ali da "nije vreme za velike reči, već za čvrst stav, i da pokažemo koliko želimo dijalog i koliko je važno da gledamo u budućnost".

Inače poslednja runda razgovora održana je 10. decembra 2020. godine i u njoj je Srbiju predstavljao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu