Od sutra mature i ekskurzije mogu da počnu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će tokom srede uputiti dopise školama u vezi sa realizacijom nastave u prirodi, ekskurzija i proslava matura.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/IgorVetushko
Ilustracija: Depositphotos/IgorVetushko

Krizni štab doneo odluku: Pet novih mera VIDEO/FOTO

Kako se navodi u saopštenju ovog resora, to će učiniti na osnovu odluke Vlade Srbije i preporuke Kriznog štaba.

Krizni štab na sednici održanoj 14. juna 2021. godine doneo je preporuke da su planirane ekskurzije i nastave u prirodi dozvoljene, te da ih škole mogu realizovati počev dana donošenja odluke na sednici Vlade Republike Srbije, koja je planirana za sredu 16 juna, stoji u saopštenju.

"Potrebno je da se poštuju sve mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukom nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije.
Takođe, neophodno je da škola donese izmene odgovarajućih školskih dokumenata i uskladi termine, objekte i destinacije realizacije ekskurzija i nastave u prirodi. Preporuka je da se prilikom planiranja i realizacije ekskurzije i nastave u prirodi prednost da odeljenjima četvrtog i osmog razreda osnovne škole i završnim razredima srednje škole", navodi se u objavi za medije.

Imajući u vidu da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog, ne manje od 50 odsto, ističe ovaj resor Vlade.

"Ekskurzije učenika završnih razreda srednjih škola ne smeju biti organizovane u inostranstvu, već samo na teritoriji Republike Srbije. Takođe, obavezno je poštovanje pravilnika o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzija u osnovnoj i srednjoj školi, kao i Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece. Kada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi, koje su bile u planu, u prethodnoj školskoj godini, a koje zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti nisu realizovane, važno je imati u vidu da ugovore, u skladu sa odgovarajućim propisima i nakon realizovanih procedura, sklapaju škole, te da su tim ugovorima i regulisana međusobna prava i obaveze škole i organizatora ekskurzije, odnosno agencije", piše u saopštenju.

Proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja je dozvoljena, uz poštovanje epidemioloških mera. Kada je reč o organizaciji proslave završetka osnovnog obrazovanja i vaspitanja on je regulisan Zakonom, škola može da organizuje u školi ili u ustanovama iz oblasti kulture i sporta, u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave.

Maturske večeri za učenike srednjih škola moguće je organizovati u školi, u ustanovama iz oblasti kulture i sporta ili u ugostiteljskim objektima ukoliko postoji saglasnost roditelja i zakonskih zastupnika, ističe ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu