Šojgu spremio odgovor: Šta čeka NATO?

Moskva -- Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će Rusija formirati oko 20 novih formacija i vojnih jedinica u Zapadnom vojnom okrugu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV
Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV

Pročitajte još i:

Moskva ipak pogrešila; Cilj stvaranje nestabilnosti u Evropi

Rusija: "Moguće dalje pogoršanje odnosa sa SAD. Rizici su ozbiljni"; Bajden: "Nećemo konflikt, ali..."

Ovo bi trebalo da bude odgovor na akcije zemalja NATO-a na zapadnom strateškom pravcu, prenose mediji.

Šojgu je svoj postupak objasnio činjenicom da vojna pretnja na zapadnom strateškom pravcu nastavlja da raste, a da države NATO-a, na čelu sa SAD, povećavaju intenzitet letova strateške avijacije, prisustvo ratnih brodova sa krstarećim raketama i broj vojnih vežbi, čime se ruši sistem bezbednosti u svetu, što primorava Rusiju da preduzme adekvatne protivmere.

Zbog toga će Rusija u Zapadnom vojnom okrugu do kraja godine formirati oko 20 novih vojnih formacija i jedinica, a to će biti sinhronizovano s postavkom savremenog naoružanja i vojne tehnike. Vojska Zapadnog okruga planira da snabde jedinice sa oko dve hiljade komada oružja, a ruski vojni eksperti ocenjuju da bi Rusija na svojim zapadnim granicama mogla da rasporedi više operativno-taktičkih raketnih sistema „Iskander“, pa čak i rakete srednjeg dometa ako NATO takve projektile rasporedi u Evropi.

Pored toga, stručnjaci predviđaju da će stvaranje novih ruskih formacija na zapadnim granicama biti brzo i operativno i uvereni su da će to biti kombinovane oružane formacije – protivavionske raketne trupe, artiljerijske i mnoge druge. Kako smatraju, mogle bi se pojaviti i dodatne jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga, a nastaviće se i sa prenaoružavanjem Baltičke flote.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će Rusija, kao odgovor na akcije zemalja NATO-a na zapadnom strateškom pravcu, formirati oko 20 novih formacija i vojnih jedinica u Zapadnom vojnom okrugu

Prethodno je Šojgu obelodanio da Oružane snage Rusije neprekidno poboljšavaju obuku vojnika i vojne komande, da se intenzitet zadataka borbene obuke na brodovima Baltičke flote povećao za 30 odsto. Izvedeno je više od 200 vežbi upotrebom različitih vrsta naoružanja, dok su naleti avijacije okruga porasli za četiri odsto.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Na zapadnom strateškom pravcu primećen je porast vojnih pretnji, a u poslednjih sedam godina 14 puta je porastao intenzitet letova strateških bombardera američkog ratnog vazduhoplovstva u Evropi. Šojgu je naveo da NATO brodovi sa raketnim naoružanjem sistematski ulaze u Baltičko more i da su samo prošle godine brodovi ove klase tri puta izvršavali zadatke u blizini Kalinjingradske oblasti, piše Sputnjik.

Od 2016. godine sistem objektivne kontrole zabeležio je ukupno 18 takvih izlazaka ratnih brodova u moguća lansirna područja krstarećih raketa.

SAD i NATO istovremeno nastavljaju i sa širenjem obima operativne i borbene obuke u blizini granica Rusije. Poslednjih godina je za jedan i po put povećan broj obuka.

Ruski analitičari ističu da je za suzbijanje pretnje i moguće provokacije NATO-a, neophodno održati visoku gotovost i borbenu snagu konvencionalnih oružanih snaga i istovremeno ističu da se modernizacija ruske vojske vrši isključivo u odbrambene svrhe, jer su nacionalni interesi i bezbednost zemlje na prvom mestu. Rusija, kako su u više navrata isticali i ruski zvaničnici, nema nameru bilo koga da napada, ali svima koji nameravaju da je napadnu jasno stavljaju do znanja da je to vrlo opasno zanimanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu