Kurc postavio, Erdogan prokleo, Austrija reagovala, zastava spuštena

Izraelske zastave, postavljene na zgrade institucija u Austriji u znak solidarnosti s Izraelom, uklonjene su zbog žestokih reakcija javnosti, javlja Anadolija.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Shutterstock/ Lisa-S
Shutterstock/ Lisa-S

Pročitajte još:

Erdogan: Proklinjem vas

Izraelske zastave, koje su prethodnih dana postavljene na zgradama Vlade i Ministarstva spoljnih poslova, danas su spuštene bez bilo kakvog pojašnjenja.

Tvrdeći da je takav postupak u suprotnosti s načelom neutralnosti, brojne nevladine organizacije, udruženja, akademski radnici i političari reagovali su snažno na otvorenu podršku premijera Sebastijana Kurca jednoj od zaraćenih strana u regiji podizanjem izraelske zastave na zgradu Vlade.

Kurc je 14. maja objavio na Tviteru da je izraelska zastava postavljena na zgradu Vlade u znak solidarnosti s Izraelom.

Otvorena podrška Kurca Izraelu, koji je prethodnih dana intenzivirao napade na Palestinu, izazvala je reakcije brojnih država, posebno Turske.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je najoštrije osudio austrijsku Vladu jer je u nedelju okačila izraelsku zastavu na svojoj zgradi u Beču.

"Proklinjem austrijsku državu. Verovatno žele da muslimani plate cenu genocida nad Jevrejima", rekao je Erdogan, a prenosi austrijski list Standard i Klix.ba.

Izrael od 10. maja iz vazduha i s kopna napada Pojas Gaze. Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze pod opsadom porastao je na 213. Među poginulima se nalazi i 61 dete, 36 žena, dok su 1.442 čoveka ranjena tokom izraelske ofanzive.

Uprkos reakcijama iz sveta, Izrael je nastavio žestoke napade na Gazu, u kojoj živi oko dva miliona stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu