Meteorolog objasnio: "Meni nije jasno kako vama nije jasno" VIDEO

Beograd -- Naš poznati meteorolog Nedeljko Todorović kaže da je ovakvo vreme, u kome temperatura šeta gore-dole, zapravo karakteristično za maj.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/chaoss
Ilustracija: Depositphotos/chaoss

"Meni nije jasno kako vama nije jasno", našalio se on.

On je u Jutarnjem programu TV Prve objasnio da se tlo nije dovoljno zagrejalo i da će to što ljudi očekuju da se desi, da nose istu majicu ujutru i uveče, stići tek kada dođe leto.

Maj je mesec sa dosta kiše, i to je uobičajeno, dodao je on, napominjući da je tako i poslednjih sto godina.

"U maju mesecu noći i jutra su sveža, danju ako izgura 22 stepena je prosečna temperatura. Da krenete ujutru u majici, a da se vratite uveče po istom stilu oblačenja, to je tek kad dođe pravo leto - jun, jul i avgust. Potrebno je da se tlo zagreje, a ono još nije. Vazduh se u suštini greje od tla. Zbog nedovoljne temperature, noći su još sveže", pojasnio je on.

On je kazao da do kraja maja nema ujednačene temperature, kao na leto.

"U Beogradu od juna meseca, pa do početka septembra jutarnja će biti do 18 stepeni, a danju uobičajeno od 30 i nešto, pa malo osveži. U maju je što se tiče temperature na nižem stepenu", rekao je Todorović.

Todorović je naveo da će južnije u Srbiji biti suvo vreme danas, ali posle podne lokalno očekuje se nepogoda, jači vetar i grad.

Foto: Printscreen/RHMZ
Foto: Printscreen/RHMZ

U Srbiji su danas ponegde moguće kratkotrajne vremenske nepogode - obilniji pljuskovi sa grmljavinom, pojava sugradice i grada i jak, olujni vetar zapadnog i severozapadnog pravca, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Vreme će biti umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Duvaće slab i umeren vetar, u planinskim predelima povremeno i jak, južni i jugozapadni. Vetar će od sredine dana biti u pojačanju i u skretanju na zapadni i severozapadni pravac. Najniža temperatura biće od devet do 14, najviša od 18 na severozapadu do 25 stepeni na jugoistoku Srbije.

U Beogradu će danas biti pretežno oblačno vreme sa kišom, posle podne i sa lokalno obilnijim pljuskovima sa grmljavinom.

Duvaće slab i umeren, južni i jugozapadni vetar, koji će od sredine dana biti u pojačanju i u skretanju na zapadni i severozapadni pravac. Najniža temperatura biće oko 14 stepeni, najviša oko 22 stepena.

Uveče se očekuje slabljenje i postepeni prestanak padavina, uz smanjenje oblačnosti. Meteorološke prilike će biti nepovoljne za sve osetljive osobe, naročito za astmatičare i srčane bolesnike. Moguće meteoropatske reakcije su glavobolja i nervoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 235 idi na stranu