Najveći neprijatelj Rusije?

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin napravio je paralelu između neprijatelja Rusije u 13. veku i danas, u 21. veku.

Izvor: Sputnik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Marian Weyo
Ilustracija: Shutterstock/Marian Weyo

Volodin je na Telegramu napisao da se danas se sve češće govori o knezu Aleksandru Nevskom, ne samo zato što se obeležava 800. godina od njegovog rođenja, već i zato što je izbor koji je napravio ruski knez "odredio razvoj ruske države".

"Njena istorija je mogla da se prekine u 13. veku ili da bude potpuno drugačija, da su nas Tevtonski vitezovi ili Zlatna Horda pobedili. Nevski je pobedio. Jedne silom mača, druge diplomatskom mudrošću. On je jasno osetio glavnu opasnost – ona je dolazila sa Zapada, pretila duhovnoj smrti naroda, gubitkom nezavisnosti. Kanski (Zlatna Horda) istok nije želeo da promeni naš identitet, nije uništavao našu veru, iako je njegov teret bio težak", ukazao je predsednik državne dume.

Po njegovom mišljenju, "velika zasluga Aleksandra Nevskog je to što je uništio planove neprijatelja, nije dozvolio da se okrene vektor civilizacijskog razvoja Rusije". Zato ga pamte kao primer čoveka koji je služio svom narodu i otadžbini, poštenog, hrabrog, "mudrog vladara i neustrašivog vojnika koji je uvek odlučno branio interese i bezbednost svoje zemlje".

"Nevski je umeo da odgovori na sve izazove. I u borbi sa zapadom i u pregovorima sa istokom. On je primer koji treba slediti. Sada smo ponovo izazvani. Drugo je vreme, drugi neprijatelj.On ne ide sa mačem u ruci, on napada um i dušu, baca informacione mreže sa gigabajtima otrovnih laži i mržnje. Udara kako bi uništio temelje na kojima stojimo, u šta verujemo. Horda je uvela porez Rusiji u 13. veku. SAD, zajedno sa zapadnim državama, danas isto to rade – vrše pritisak na Rusiju. Ne čitaju istoriju. Da su čitali, znali bi: Rusija iz svih poteškoća izlazi još jača" , zaključio je Volodin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu