Pripremanje terena za proleće - Međustranački dijalog na dva fronta, formirane su i prve koalicije VIDEO

Iako su naredni izbori, prema rečima predsednika, najavljeni za mart ili april 2022, poslednjih dana teku intenzivne pripreme i pripremanje terena za proleće.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Međustranački dijalog se odvija na dva fronta, a formirane su i prve koalicije.

Politička vest dana jeste ujedinjenje SPAS-a Aleksandra Šapića sa Srpskom naprednom strankom. To je najavio predsednik Srbije i lider naprednjaka.

Kaže da da je taj predlog Predsedništvo stranke jednoglasno prihvatilo.

"Verujem da u narednih mesec dana možemo da dođemo do ujedinjenja u jednu političku opciju ne želimo da dobijemo medijski prostor tako što ćemo biti podeljeni na 500 grupa, već da odgovornim pristupom pokušamo da ljudima pokažemo na snagu jedne političke opcije, a ne da pravimo šareniš i bućukuriš u kome bi svako mogao da pronađe nekog ko mu se za nešto dopao", rekao je Vučić.

Nije dugo trebalo Šapiću da reaguje. Još sinoć je poručio da je raspoložen da prihvati Vučićev predlog i da bi već od juna dve stranke mogle da budu deo zajedničke političke organizacije.

"To je prirodan proces. Otkad je nastao SPAS pre tri godine praktično nismo imali neke razlike i razmimoilaženja u pogledima na najvažnije spoljno i unutrašnjopolitičke stvari", izjavio je Šapić.

Na skupštini SNS-a u oktobru biće predstavljen novi tim za predstojeće izbore iduće godine. Za sada je prvi korak učinjen. Pregovori SNS-a sa SPAS-om počinju danas, a predvodiće ih Aleksandar Vučić.

"Verujem da ćemo uspeti da pronađemo zajednički jezik da osnažimo poziciju onih ljudi koji se za srbiju iskreno bore i koji hoće da pozitivne promene učine bukvalno nepovratnim", rekao je Vladimir Orlić, ćlan Predsedništva SNS-a.

Još jedno ujedinjenje - POKS i DSS danas su formirali koaliciju Nacionalne demokratske alternative za buduće parlamentarne izbore, skraćeno NADA.

"Mi već godinama unazad ne razgovaramo o politici, o političkoj viziji, o idejama koje neko može da ima za Srbiju, a mi ih imamo. Govorimo dve godine o bojkotu, pa šest meseci o dijalogu, govorimo o svemu, samo ne govorimo o Srbiji", naglasio je Miloš Jovanović ispred DSS-a.

"Naš put je onaj treći put, ne put onih koji su imali priliku da vode Srbiju posle 2000. godine, ne put onih koji danas vode Srbiju, već treći put", istakao je Žika Gojković ispred POKS-a. D

ok se formiraju koalicije, opozicija na dva fronta vodi međustranački dijalog. Stranke koje ne žele posredovanje Evroparlamentaraca, već su započele dijalog. Sastanku u Skupštini su prisustvovali lideri LDP-a, Pokreta Dosta je bilo, Dveri, Zavetnici, radikali, kao i lideri novoformirane koalicije NADA.

Paralelno sa tim, stranke koje su bojkotovale izbore, posle nekoliko apela Evroparlamentarcima, došli su do svog cilja – sastanka sa posredničkom četvorkom.

Prvi krug je održan juče gde su sa Tanjom Fajon, Bilčikom, Kukanom i Flekenštajnom razgovarali lideri Stranke slobode i Pravde, Demokratske Stranke, Pokreta Slobodnih Građana, inicijative "Ne davimo Beograd", kao i SDS-a, Nove stranka, i pokreta "1 od 5 miliona".

Danas pojedinačno razgovaraju predstavnici Narodne stranke i pokreta Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu