Kako je EU upropastila plan

Na početku pandemije koronavirusa predsednica EK pozvala je Evropu da osigura jednak pristup vakcinama, koje, kako je rekla, moraju stići do svakog ćoška sveta.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE Jose Jacome
EPA-EFE Jose Jacome

Međutim, uprkos tome što su obećali milijarde dolara za šemu raspodele vakcinja koju je uspostavila Svetska zdravstvena organizacija i javno je podržali, službenici Evropske unije i države članice u više su navrata donosili odluke koje zapravo potkopavaju kampanju, piše Rojters.

Godinu nakon početka pandemije Evropa i ostatak sveta još nisu donirali ni jednu dozu kroz šemu vakcina, što je deo neviđenog napora za distribuciju vakcina, testova i lekova za borbu protiv pandemije, navodi dalje ta agencija, a prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Diplomate kažu da je dvoličnost u Evropi delimično proizašla i iz kratkih zaliha i slabog pokretanja globalne kampanje, ali i iz zabrinutosti da će napori EU proći nezapaženo u ratu diplomatije za vakcine, u kojem su pobedila obećanja iz Kine i Rusije.

O čemu se zapravo radi?

EPA-EFE RITCHIE B. TONGO
EPA-EFE RITCHIE B. TONGO

Reč je o programu koji zajedno vode međunarodne agencije i Globalna alijansa za vakcinu i imunizaciju (GAVI), koji predstavlja platforma za kupovinu vakcina na veliko i namenjenih za deljenje širom svijeta. Međutim, s obzirom na to da je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa okrenula leđa SZO-u, plan nazvan COVAX polako je dobijao podršku i usredsredio se na korišćenje sredstava bogatih zemalja za kupovinu doza za manje razvijene.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen je predstavila evropsku podršku kampanji COVAX kao gest međunarodnog jedinstva. Jedan diplomata je rekao Rojtersu da su na sastanku na kom se o tome odluičivalo mnogi lideru EU smatrali da je boilje da su sami sporučivali vakcine nego preko COVAX-a.

Brisel koji koordiniše poslove vezane za vakcinu, do sada je rezervisao ogroman višak - 2,6 milijardi doza za 450 miliona stanovnika, a obećao je gotovo 2,5 milijardi evra kao podrške COVAX-u.

Ali, pošto vakcina nema dovoljno ni za EU građane, pa se zemlja po zemlja, osim Nemačke, okrenula sopstvenim interesima i uplatili su mnogo manje novca u COVAX program.

Iako su Rusija i Kina rekle da žele direktno da isporučuju ​​vakcine, i Moskva i Peking imaju zasebne ugovore o isporuci više od milijardu doza Africi, Latinskoj Americi i partnerima poput Turske, Egipta, Maroka i balkanskih država koje su kandidati za članstvo u bloku.

Te dve zemlje već su izvezle otprilike dva puta više od pretpostavljene COVAX-ove isporuke od oko 40 miliona doza.

Zatim je COVAX u martu pogođen i izvoznim ograničenjima vakcina iz Indije, što je usporilo isporuke njegovog glavnog dobavljača vakcina.

Reagovao je i šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus koji je više puta pozvao bogate zemlje da ostave po strani nacionalističke porive i podele vakcine, nazivajući trenutnu situaciju "šokantnom neravnotežom".

Deo poteškoća COVAX-a je i strukturi. Ubrzo nakon što je postavljen, najbogatije zemlje zaključale su ugovore kod kompanija za lekove kako bi osigurale doze čim su postale dostupne. Dakle, šema vakcinacije je postala takva da se oslanjala na bogate države za novac.

Prvobitni plan COVAX-a pao je u vodu. Navodno je na internom sastanku prošlog jula službenik Evropske komisije rekao ambasadorima da države članice ne bi trebalo da kupuju putem COVAX-a, jer bi doze dolazile presporo.

Iz COVAX.a su pokušali da stvari poprave ali nijedna država EU nije se prijavila da koristi platformu za svoje akcije vakcinacije. EU je COVAX-u dala finansijske garancije za plaćanje vakcina, ali je otežala COVAX-u da to učini, dogovorivši da kupi mnogo više doza nego što je bloku bilo potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu