Ko je Slobodan Kašćelan?

Kotor -- Vođa kavačkog klana, Slobodan Kašćelan, uhapšen je sinoć zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen / TV Prva
Foto: Printscreen / TV Prva

Kašćelan i trojica navodnih pripadnika te grupe uhapšeni su u Kotoru, a jedan u Pljevljima.

Kašćelan je u žižu javnosti dospeo kada je preživeo atentat u Novom Sadu 2016. godine.

Naime, u decembru 2018, uhapšen je u Češkoj zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i zelenašenja. Kašćelan je tada osumnjičen da je navodno u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da ubije I. M.

Često je menjao mesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za njim sarađivala policija iz nekoliko evropskih država.

U decembru 2019. godine je pušten iz zatvora u Spužu da se brani sa slobode. Takva odluka doneta je nakon što je sud prihvatio jemstvo u iznosu nešto više od 500.000 evra u protiv vrednosti nekretnina. Kašćelan je optužen za zelenašenje izvršeno na organizovan način.

Prvobitno, Specijalno državno tužilaštvo na teret mu je stavljalo teža krivična dela. Novac za jemstvo su sakupili članovi porodice okrivljenog Kašćelana ponudivši hipoteku na stanove. Iako je sud za jemstvo tražio 400.000 evra, članovi Kašćelanove porodice su skupili preko pola miliona.

Konkretno, ponuđeno je 501.000 u nekretninama i 5.000 u kešu. Specijalni tužilac Saša Čađenović nije se protivio ovom predlogu.

Takođe, specijalno državno tužilaštvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala nedavno su, kako je saopšteno, sprečili ubistvo Kašćelana.

Prema tim navodima, navodno je trebalo da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Prema pisanju Vijesti, plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana "prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela", ne pojašnjavajući detalje gde i kako je osujećen plan organizacije. Takođe, nije pominjao ime mete.

Pročitajte još:

Uhapšen Slobodan Kašćelan?

Hitan sastanak u Podgorici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu